Művészet-Kultúra

kollégium

1945

Egyetemet Diósgyőrbe, vesszen Sopron!

A Magyar Kommunista Párt újdiósgyőri szervezete egy tanulmányt készített a magyar szakiskolák és technikai főiskolák földrajzilag indokolatlan elhelyezéséről. Ebben kifejtették többek között azt is, hogy a Műegyetem bánya- és kohómérnöki, valamint erdészeti tagozatának legmegfelelőbb helye Miskolcon, illetve Diósgyőrben lenne. A diósgyőri munkásságnak is ez az óhaja, ezért Sopronból át kell helyezni a Műegyetem ezen fakultásait.

szontág tibor

1926

Páratlanul érdekes képzőművészeti kiállítás a vasgyári kaszinóban

A faji és nacionalista alapon működő Turán Egyesület Diósgyőr-vasgyárban is élénk közművelődési tevékenységet folytat. Rendszeresen találkozunk irodalmi és emlékműsoraikkal önállóan vagy a dalárdákkal közös rendezésben, színdarabokat mutatnak be, de az egyesülettől a képzőművészet sem idegen.

főoldal

1938

Móricz Zsigmond és Arvi Järventaus Hejőcsabán

Móricz Zsigmond és Arvi Järventaus a napokban Hejőcsabára látogatott. A magyar és a finn íróóriások dr. Holics Pál ügyvéd vendégszeretetét élvezik, aki egyúttal Móricz Zsigmond sógora, elhunyt feleségének legfiatalabb öccse.

ezgif.com video to gif

1945

A Borsod-Miskolczi Est filmszínháza bemutatja:
A város zsidók nélkül
című filmet

A Borsod-Miskolczi Est tegnapilap szeretné kibővíteni szolgáltatásait. Már teret adtunk és szerkesztettük is Sassy Attila Aiglon: Ópium-álmok című kiállítását, melyben a miskolci születésű művész munkásságába engedtünk betekintést és most egy filmet ajánlunk olvasóközönségünk figyelmébe. Az 1924-ben bemutatott Hugo Bettauer könyvéből készült, Hans Karl Bereslauer rendezte Die Stadt ohne Juden (A város zsidók nélkül) című filmet. A film érdekessége, hogy a mozi forgatókönyvírója, az 1920-as évek Ausztriájának egyik legfelkapottabb és nőként úttörő filmforgatókönyvírója, a miskolci születésű Jenbach (Jakobovits vagy Jacobowicz) Ida volt.

001

1931

Demeter Géza Afrika-utazó, a bájos egzotikus hölgyek tisztelője

Közel három évig kóborolt távoli egzotikus és veszélyes tájakon. Különösen Abesszíniában folytatott kalandos utazást, amelyről legújabb kötetében rendkívül élvezetes útibeszámolót olvashatunk. Az írás különlegessége, hogy gazdag fényképgyűjteményt csatolt írásához, amelyből számos buja afrikai szépség alakja tűnik fel.

reményi

1882

„Tapping the Admiral”, azaz „csapra verjük a tengernagyot”

A Mississipi több, mint 4000 kilométer hosszú, az angol tengerészek között ma is ismerős az a mondás, hogy „Tapping the Admiral”, ami az illegális italozást jelenti, Petőfi Sándor szobrát Budapesten ma avatják. Hogy mi a kapcsolat ezen állítások között? Inkább azt lehetne kérdezni, hogy ki?

dalárda1

1937

A IV. Országos Iparos Dalosverseny Miskolcon némi rossz szájízzel

Tegnap tartották Miskolcon az országos iparos dalosversenyt, mely az ország iparosainak legfontosabb kulturális seregszemléje immár negyedik alkalommal. Idén Miskolc kapta azt a megtiszteltetést, hogy vendégül lássa Magyarország legjobb iparos dalosait. Harminckét egyesület jutott el a miskolci döntőig, közülük került ki a Mesterdalos cím bírtokosa.

strand2

1938

Szabad utat kapott a hejőcsabai strandfürdő létesítésének terve

Mily csodálatos volna, ha a hejőcsabaiaknak végre saját strandfürdőjük volna! Mily fantasztikus érzés volna a Hejőn motorcsónakkal közlekedni! Bárczay Katalin hejőcsabai földbirtokos nagyívű terveiről döntött a földmívelésügyi miniszter.

teiko kiwa

1926

Teiko Kiwa Miskolcon énekelt!

A Borsod-Miskolczi Est eddig is nagy buzgalommal számolt be Miskolc művészeti életének fejlődéséről, időről-időre jelentkeztünk fontos művészeti eseményekről és ezután is hűen fogjuk bemutatni Miskolc városának fontos kulturális történéseit legyen az bármikor az időben. Külön öröm, ha nagyhírű nemzetközi művész látogat el hozzánk és ad koncertet nálunk.

02

1925

Városunkba érkezett Mr. Linkell, a miskolci származású amerikai milliárdos!

Nagy a zsongás, tolongás Miskolcon! Néhány perc és begördül a vonat a pályaudvarra, ahol elképesztő tömeg várja Mr. Linkell amerikai milliárdost. Mr. Linkell sok-sok évtized után látogat haza szülővárosába, hogy gyermekkori emlékein nosztalgiázzon és, ha már itt van, jótékonykodjon is egy keveset. Szerintünk ezért is ez a nagy tömeg. Mindenki remegve várja az egykor volt miskolci milliárdost, hátha az a bőséges pénzcsap, amit Mr. Linkell magával hord, neki is megnyílik kicsit.

böczögő

A fehér asztal művésze

Böczögő József 30 éves jubileuma

hnet.com image

Világhírű művészek Miskolcon

Valborg Svärdström és nővérei szenzációsnak igérkező koncertje a Korona Szállóban

Szenzációóó!​

A világhírű Harrison nővérek koncertje a Korona szállóban​

Gyászol a Miskolci Nemzeti Színház!

Meghalt Apor Sándor, színházunk nagy tehetségű művésze!

Ez már háború!

Egymásnak feszültek a cigányzenészek és a dzsesszmuzsikusok!

Radics Bélát köszönti Miskolc

Az ünnepség szeptember 24-én lesz a színházban

Interjú Dr. Szentpály Istvánnal

Az ismert producer nyilatkozott a Magyar Filmhétről