1935

Ma este: Az orvos bemutatója

Belestünk a főpróbára

Miskolc, március 29.

(A Reggeli Hírlap tudósítójától) Ma este kiemelkedő művészi eseményben lesz része Miskolc premierlátogató közönségének: Sidney Kingsley: „Az orvos” című világhírű drámáját hozza színre a színház. „Az orvos” előadásra került már a világ valamennyi metropoliszában, bejárt Wladivosztoktól Madridig és New Yorktól San Francisco-ig minden színházat s mindenütt átütő sikert jelentett, életre szóló élményt hozott az előadása. A drámát filmre is átírták s a korlátlan térbeli és díszletlehetőségeket nyújtó változat szintén ellenállhatatlanabb rohammal aratott döntő sikert. A vidéki magyar színházak közül egyedül a miskolciak sikerült megszereznie az előadás jogát s a színház együttese Sebestyén Mihály igazgató és Kemény László rendező irányítása mellett már hetek óta lelkes munkával minden nüanszokat gondosan megmunkáló részleteket csiszoló próbákon készül a kivételes színészi produkciót igénylő előadósra. A színház igazgatója, Sebestyén Mihály anyagi áldozatokat nem kímélve tesz meg mindent az előadás sikeréért s a színészgárda alapos előtanulmányokkal, szakemberek tanácsát kikérve – még a kórházi műtőt is behatóan tanulmányozták a helyszínen – törekszik játékában minden árnyalatot kidomborítani.

A főpróbán nagy izgalommal, s még nagyobb profizmussal dolgoztak a színészek. Üdítő volt őket látni. Egy egészen fiatal gárda volt a színen. Számtalan fiatal tehetség. A darab egyik főszereplőjét sikerült rövid időre feltartanunk, s megszólítanunk. Móricz Lili, a íróóriás Móricz Zsigmond leánya, kit az év eleje óta láthatunk a miskolci színházban a következőképpen szólt: Laura Hudsont játszom az Orvos-ban. A mai leányt, aki szeretné, ha egy kicsit az ő számára is maradna ideje a férfinak. Gyönyörű szerep. Boldog vagyok, hogy játszhatom!

Az utaztató megjegyzése:

Kingsley pszicholigizáló darabja két világrész számos színházának lett kasszasikere. Magyarországon Harsányi Zsolt fordításában játszották a teátrumok. A darab filmváltozata Men in White címmel, a lengyel származású Richard Boleslawski rendezésében, Clark Gable-lal a főszerepben ugyancsak hatalmas sikerrel járta végig a békebeli Európa és Amerika valamennyi moziját.