1904

Új sportolási lehetőség Miskolcon!

Miskolc, január 2.

Peczérvölgyi Samu cikke

Tegnap beköszöntött a nap, amikor Miskolc új sportolási lehetőséget kapott. Nem kell már befagyott tavakhoz, nagyobb pocsolyákhoz járnia annak, aki hódolni kíván e szenvedélynek. Rég vártunk már erre, hisz egy komolyabb városban nem múlhatnak el az év leghidegebb hónapjai eme régóta közkedvelt sportág nélkül.

Dermesztő szél süvöltött tegnapelőtt éjjel s virradóra kemény jégpáncéllal borította be a jégpálya tükrét. A korcsolyasport híveinek arcán a fagy és az öröm kettős rózsái nyiladoztak, hogy a szűzies jégkérget először hasíthatják a szárnyat adó éles acéltalpak. Meg nyílt ugyanis Miskolcon az első jégpálya, a Luther-udvarban.

A Borsod-Miskolczi Est is kilátogatott az ág. hitv. ev. egyház udvarán kialakított nagy és kis jégpályára. Élvezni akartuk a korcsolyasport szerelmeseinek, kisebb-nagyobb tudású sportolóinak bemutatóját. Rácsodálkozni a sebességre, vagy a jégen való tánc könnyed mozdulataira. Már az első napon nagy volt az érdeklődés a jégpályák által nyújtott lehetőség iránt. A jégpályákat üzemeltető egyház intézői szerint rengeteg idényjegyet adtak már el 8, 6, 4, 2 korona értékben.

giphy

Csodálkoztunk is, hogy ennyi korcsolyasport kedvelő polgára van városunknak. De végül is az atletika, a testedzés reneszánszát éljük. Minden magára valamit is adó ember edzi testét, és űz valamilyen sportágat. És nemcsak az átlagember, hanem hírességek, politikusok is. Ne menjünk messzire, ott van megyénk kiváló parlamenti képviselője, a mezőcsáti járás első embere Kubik Béla. Kiváló sportoló, sokszoros magyar nyíltvízi hosszútávúszó bajnok. És a nyári sportok mellett legalább akkora keletje van a téli sportoknak is. Télen is sportolnak az emberek akár milyen hideg is van.

Szóval kíváncsiak voltunk és mit látunk? Ifjú lányok s legények párosával andalognak a zúzmarás fák tövében. Szorosan egymásba kapaszkodva, a külvilágot szinte észre sem véve, csúsznak a jégen. Ekkor esetle a tantusz! Talán nem sportolásról van itt elsősorban szó, hanem lehet, hogy inkább szlengesen szólva csajozásról?

Apró lelki telefondrótok kifeszülnek, amelyek korcsolyázás közben kötögetik össze az egymáshoz illő szíveket. Szálljanak soká az aczélszárnyak, amelyek fölszabadítják a jókedvet, szigorú érzés alól kiröppentik a szép fiatal lányokat, hullámzó ringásban, édes andalgásban megoldanak sok nehéz problémát, amelynek nyitját fejtöréssel hiába feszegetné a világ minden tudósa.

Tehát…! A tél minden szempontból legjobb mulatságát keressék: Luter-udvari jégpálya. Ahol sportolni, de legfőképp csajozni lehet!