1935

Pénzhamisító bandát lepleztek le Kisgyőrben

Miskolc, május 24.
Peczérvölgyi Samu cikke

Ötletes csalássorozatot lepleztek le miskolci rendőrök. A bűntény nem új, hisz mióta a világ-világ, a pénzszerzésnek illegálisan rengeteg módja van. Ezek közül talán a legmunkásabb a pénzhamisítás. Magyarországon is nagy divatja van ennek a bűnözési formának. Emlékezzünk csak a frankhamisítási botrányra, aminek a bírósági tárgyalása épp kilenc éve ért véget, a pajkos főkolomposokra Jankovich Arisztid huszárezredesre, Windischgraetz Lajos hercegre, az Állami Térképészeti Intézet szorgos munkatársaira és társaikra, akik igen nagystílűen végezték dolgukat e bűnügyi iparágban. Még Bethlen miniszterelnök is majd’ belebukott a botrányba, mert bár tevőlegesen nem vett részt benne, de tudott a dologról.

giphy

Ha azt mondjuk, hogy a frankhamisítási botrány volt minden idők egyik legnagyobb pénzhamisítása, akkor nekünk most talán a „legkisebb” jutott. Miskolcon és környékén az utóbbi időben sok hamis ötvenfilléres került forgalomba. Az ezüst, ón és réz ötvözetből készült hamisítványok olyan jól sikerültek, hogy alig lehet azokat megkülönböztetni a valóditól. A rendőrség és a csendőrség hetek óta kutatta a pénzhamisítók fészkét, de nem sikerült ráakadniuk.

Az elmúlt napokban aztán a Miskolc közelében levő Kisgyőr községben és annak környékén feltűnően sok hamisítvány került forgalomba. A csendőrség ide koncentrálta kutatásait és sikerült is kinyomozni, hogy az egyik szőlőben lévő elhagyott, düledező kunyhóban éjszakánként világosságot látni. A csendőrség megfigyelés alá vette az elhagyott kunyhót és a péntekre virradó éjszaka észrevették, hogy három fiatal kisgyőri legény lopakodik a kunyhóba, majd röviddel ezután fény szűrődik ki annak ablakán. Kis idő múlva a csendőrök behatoltak a kunyhóba, ahol a három fiatalember, – akik közül a legidősebb 16, a legfiatalabb 14 éves -, éppen hozzáláttak, hogy az ezüst, ón és réz ötvözetet a tűz fölé helyezett tartályban megolvasszák, hogy azután az ott levő klisékbe öntsék.

ezgif.com crop

A tetten ért fiatalemberek nem is tagadták, hogy hosszabb idő óta gyártották a hamis ötvenfilléreseket és az volt a tervük, hogy ha megfelelő tőkére tesznek szert, nagyobb mennyiségű ezüstöt vásárolnak és áttérnek a két- és ötpengősök gyártására. A fiatalkorúakat letartóztatták és beszállították a miskolci ügyészség fogházába. Minthogy az a gyanú, hogy megbízottjaik is voltak, akik révén a hamisított pénzeket forgalomba hozták, a nyomozás tovább folyik, ezek kézre kerítésére.

Na, megvannak a bűnösök! Súlyos börtönt nekik, hisz pénzt nem szabad hamisítani. Joggal reméljük, hogy ők is úgy járnak, mint Windischgraetz Lajos herceg, akinek a négy éves büntetéséből a felét elengedték, a maradék két évet, pedig luxus szállodákban kellett eltöltenie!