Bulvár

illés

1956

A Békében verték meg Illés Béla Kossuth-díjas írót

Áprilisban két részeg bányász támadott Illés Béla kétszeres Kossuth-díjas íróra. Egy félreértés miatt többször megütötték, amiért a rendőrség garázdaság gyanúja miatt indított ellenük eljárást. Illés Béla hamar megbocsátott támadóinak, s kérésére az eljárást az ügyészség megszüntette.

kereszténypékek

1876

Keresztény pékek rágalmazása húsvét idején!

Mára egyöntetű vélemény a városban, hogy húsvét táján a Miskolcon kapható pékáruk minősége hirtelen leromlik. Érdekes ez, hisz Miskolc mindig is híres volt a lisztből készült finomságaira. Még rigmus is született a miskolci kenyérről, melyet országosan is ismernek: „Miskolc, Debrecen, Komárom, süssön kenyeret mindhárom”. És évek óta ilyentájt esszük az ízetlen, barna, rossz minőségű lisztből készült porózus, morzsálós kenyeret, kiflit, zsemlét, rágcsáljuk a hamar kiszáradó vacak termékeket. Mi lehet ennek az oka?

bk

1912

Egy elátkozott vasúti pályaszakasz

Vannak az életben nehezen megmagyarázható dolgok. Véletlenek amik, ha többször, ugyanúgy megtörténnek, már el kezd kételkedni benne az ember, hogy valóban véletlen volt-e, vagy valami titokzatos erő ármánykodását kell az események mögé látnunk. Pláne, ha ezek a véletlenek, tragikus történések. Gonosz, sötét hatalmak által előidézet Déjà vu!

001m

1907

Rendőri brutalitás Miskolcon

A miskolci rendőrség nevéhez napról-napra köthetőek olyan botrányok, amilyenek még a legcivilizálatlanabb, legsötétebb országokban sem fordulnak elő. Ártatlan emberek megpofozása, lecsukása mindennap előfordul. De ezeknél még súlyosabb, botrányosabb történetek is írhatók a miskolci rendőrség számlájára. Jól példázza ezt a múlt heti eset.

001

1954

Illegális Földalatti Mozgalom

Miskolci fiatalokat buktatott le az állambiztonság. Mint a nyomozás megállapította, az elmúlt hetekben történt rendszerellenes röplapozások mögött az Illegális Földalatti Mozgalom nevű szervezet tagjai állnak, akiknek vezetője egészen elképesztő okból kezdeményezte a szervezkedést, ezzel akart imponálni a nőknek.

nsgif 17051293941

1927

A Tinctura Cantharidum

Nem tudom tudja-e a kedves olvasó mi az a Tinctura Cantharidum? Nos, ez nem egy régi római tartomány neve, vagy egy a történelem folyamán elveszett kontinens elnevezése. A Tinctura Cantharidum egy tömény alkoholban feloldott por. Nem is akármilyen por, hanem a javarészt kőrisfán élő hólyaghúzó kőrisbogár őrleménye. A gyógyászatban már rég óta használják, de azért akad itt egy kis bökkenő! Mint annyi minden ez a kőrisbogárpor is veszélyesen mérgező!

jászol

1945

A kommunista vallásúak karácsonya!

Eljött a karácsony! Hosszú-hosszú évek után az első békés ünnep. Nem dörögnek az ágyúk, nem szórják falvakra, városokra a halált a bombázórepülők, talán fiaink is hazatérnek a hadifogságból. A keresztények ilyenkor a templomokban adnak hálát az Úrnak! Most különösen nagy jelentősége van ennek! A Jóisten megszabadított minket a háborútól és a romokon a pusztításon talán jobb élet kezdődik. Reformátusok, katolikusok, evangélikusok, görögkatolikusok, ortodoxok mellett háború verte kishazánkban egy viszonylag új vallás annyira tömegesen nem szaporodó, de annál hangosabb hívei is ünnepelnek.

tűz

1936

Karácsonyi tűz a tűzoltóparancsnok otthonában

Gazdagon, színpompásan feldíszített karácsonyfa, csillagszóró, gyertyaláng, áhítatos énekek és az Úr megszületésének öröme lengi körül karácsony ünnepét. Az áldott napok elteltével már csak a karácsonyfa emlékeztet minket az ünnepekre, de mint a miskolci tűzoltóparancsnok példája mutatja, a kiszáradt fenyő és a csillagszóró együttesen nagy veszélyt jelenthet bármely családra.

gömbös02

1935

Gömbös Gyula és a diósgyőri víz

Régóta jár az a mendemonda, ha úgy tetszik pletyka, hogy Gömbös Gyula miniszterelnöknek egészségügyi problémái vannak. Az utóbbi időben egyre inkább fáradtnak tűnik, sápadt és mintha valami rejtélyes kór kínozná. Igaz, hivatali, miniszterelnöki teendőinek maradéktalanul eleget tesz, de a suttogó hangok nem csitulnak. Kapóra jött ezért a Borsod-Miskolczi Estnek az az esemény, ami miatt Gömbös Gyula és felesége tegnapelőtt és tegnap Miskolcon tartózkodott. Így legalább személyesen is meg tudtunk győződni a miniszterelnök egészségügyi állapotát érintő kérdésekről.

zöldijózsef01

1948

Egy ember, aki boldogan ment a népi demokrácia börtönébe!

Egyre fokozódik a társadalomra nehezedő prés! A kommunisták a múlt évben gyalázatos választáson megszerezték a győzelmet. Övék az ország! Meg is látszik már áldásos ténykedésük. Az „úri” osztályok végnapjaikat élik, az egyszerű munkások tömegeit rövid pórázon fogják, a parasztság gazdagabb részét ellehetetlenítik, államosítások, elkobzások, padlássöprések a félelembe tatszított magyar emberek mindennapjaivá kezdenek válni. A bíróságok, népbíróságok maximális fordulatszámon dolgoznak, hisz lett munka bőven.

image0

1926

Fortélyos félelem igazgat!

Általános, megfoghatatlan pánik uralkodik Miskolcon. A szülők gyermekeiket az utcára sem merik kiengedni, iskolába is szoros felügyelettel járhatnak és haza is kíséretet kapnak. Ezekben a napokban kiürültek Miskolcon azok a helyek, terek, sikátorok, rétek, erdők, melyek eddig a gyermekek számára izgalmas, megannyi kalandot kínáló lehetőség volt. SENKI SEM MEHET SEHOVA! Ez a szülők körében az általános vélemény. S ennek egy oka van: gyermekevő vámpír jár közöttünk és a rendőrség tehetetlen.

lebúj

1929

Minden gaztett elnyeri méltó büntetését!

A múlt héten, csütörtökön Rio de Janeiro-i otthonában halva találták Weissberger Eugen kocsmatulajdonost. Halála nem természetes volt, hanem bestiális gyilkosság áldozata lett. A rendőrség számtalan késszúrást állapított meg a testen és egy éles szerszámmal, valószínű szekercével a fejét is levágták. Otthonából minden értéket elvittek a gyilkosok. Weissberger Eugen erőszakos halálán senki nem lepődött meg, hisz hírhedt alvilági figura volt, de a bűnözői élete mellett még titkot is őrzött a múltja.

image0

1927

A dohánytrafikos bárókisasszony

Október 18-án új, nem mindennapi trafik nyílt a Kossuth utcában. A bejárat fölött elhelyezett különös felírású cégtábla árulkodik tulajdonosáról: Magyar királyi dohányáruda, cégtulajdonos: báró Wardener Márta. Egy arisztokrata hölgy tehát a legújabb miskolci dohánytrafik tulajdonosa, de hogyan lehetséges ez? Miért kényszerült egy bárókisasszony ily egyszerű polgári foglalkozás űzésére?

tüntetés

1902

Egy munkástüntetés, ahol a karhatalom volt a leghangosabb!

Itt a május, itt a tavasz és itt vannak a már jól megszokott május 1-i munkástüntetések. Május 1., a munka ünnepe Miskolcon is, a kétkezi dolgozó emberek napja. Régi hagyomány már ez. Az ünnep ebben a nehéz gazdasági helyzetben már évek óta nem az öröm napja, - igazából soha nem is volt az - hanem az elégedetlen munkástömegek érdekképviseletének zajos, vagy kevésbé zajos megnyilvánulása.

serényiné1

1926

A grófnő nyakéke

Másfél éve egy különös „bűnügy” történet gróf Serényiék dédesi kastélyában. Eltűnt a grófnő nyakéke. Az ügyben több nyomozás indult, amely során az inast, majd a házvezetőnőt is meggyanúsították, végül az egyik vendég, Fekete Bertalan tb. főszolgabíró vendégszobájának ágyában találták meg az ékszert. De vajon miért?

nsgif 16970958003

1910

Az emberiség csodás fejlődése

Csodás századot élünk. A technika századát! Nagy utat tett meg az emberi faj, mióta lemászott a fáról, és a majmoktól fejlődésében elvált. Szerszámokat használt, először kővel, majd botokkal, parittyákkal vadászott, majd szerszámokat készített, tüzet gyújtott, fejlődött társadalma, kialakultak a közösségek, államok, birodalmak születtek és tűntek el. És azok a csodás találmányok, amit csak az utóbbi kétszáz év adott nekünk! Az emberi faj ma már szinte mindent megtehet! Most már szemét az égre emeli és repülni akar, mint a madarak. Repülni, elszakadni a földtől, el a talajtól a messzi végtelenig.

párbaj

1938

Kardpárbajjal végződött a szolgabíró botrányait kiteregető újságírók ügye

Ifj. dr. Éles Géza vármegyei tb. szolgabíró nem egy gentleman. Fiatalkora óta botrányok kísérik pályafutását, de atyja társadalmi és politikai kapcsolatainak köszönhetően még sosem került ezek miatt bajba. Két hete aztán a Miskolc című hetilap hosszú cikkben sorjázta vérlázító tetteit, s a következmény nem maradt el. A fiatalember párbajra hívta mind a cikkírót, mind a lap felelős szerkesztőjét

kártyaadó

1907

Miskolc városa megadóztatja az évszakokat, valamint Tell Vilmost is!

Ne nézzen bolondnak a kedves olvasó, hogy ezt a címet adtam eme cikknek, mert ez az igazság! Mától adó alá tartozik a nyár, az ősz, a tél, a tavasz, valamint Tell Vilmos, meg Stüszi Vadász, Geszler Hermann és a többiek. Igen, igen a kártyáról van szó, tudniillik a város Szentpáli polgármester javaslatára úgy döntött, hogy vidéki városok között elsőként bevezeti a kártyaadót.

nsgif 16935620606

1903

Botrányos temetés a tőke áldozatának

Fél éve vérlázító purparlék közepette temettek el egy fiatalembert, amely során a miskolci szociáldemokraták ifjú vezére Ficzek Dezső római katolikus segédlelkésszel összeszólalkozott, s oly kijelentésekkel illette az államot és a tőkéseket, hogy azonnal – szűkebb hazánkban elsőként – osztály- és államellenes bűntettének vádjával indult ellene eljárás. Az ügyben tegnap hirdetett ítéletet a Miskolci Kir. Törvényszék.

sturcz 02

1956

Csak szerződött, vagy menekült is Miskolcra a bájos színésznő?

A Déryné Színház évadnyitóján mutatták be a társulat legújabb tagjait. Közöttük egy fiatal színésznő, Sturcz Edit keltett nagy feltűnést, akit szinkronszínészként az egész ország ismerhet már. A tehetséges színművésznő friss diplomásként Miskolcon kezdi hivatásos pályafutását. A rossz nyelvek szerint azért is fogadta el a – mellesleg igen megtisztelő – vidéki meghívást, mert szabadulni akart egyik rajongójától, a párt Politikai Bizottságának nőfaló tagjától, Kovács Istvántól.

63091a8e297e89688b05d99f1fba76aa

1910

Most jó volt, vagy nem volt jó az első Miskolc-Kassa közös bál?

A múlt év folyamán érlelődött meg a gondolat, hogy Kassa és Miskolc évenként egyszer közös bált rendezzen, mégpedig fölváltva: egyik évben Kassán, a másikon Miskolcon. Jó ötletnek tűnt az egymástól 80-90 km-re lévő két törvényhatóság kapcsolatainak ilyen erősítése is. Mint tudjuk Kassa a maga hatalmas történelmi múltjával, szabad királyi városként, most törvényhatóságként mindig a magyar királyság, majd a monarchia fontos települése volt. De a „kistestvér” Miskolc utóbbi évtizedek harcainak, törekvéseinek, nagyarányú fejlődésének eredményeként szép lassan felzárkózott a „nagytestvér” mellé. És most, múlt évtől hivatalosan is törvényhatóságú városként egyenlő partnere lett Kassának.

image1

1978

Társát terítette le a vadásztársaság elnöke

Fél éve súlyos vadászbaleset történt Bükkszentkereszt közelében. Miskolc két jól ismert alakja, egy főorvos és Józsa László, a Nép Ellenőrzési Bizottság (NEB) elnöke szarvasbőgésre mentek. Józsának sikerült rálőnie egy bikára, a megsebesített állat keresése során pedig vadásztársát is „leterítette”, akinek életét csodával határon módon végül sikerült megmenteni. Az ügyben napokban ítélkezett a bíróság.

pányin

1950

Iván Pányin, a sztahanovista mozdonyvezető szupersztár Miskolcon!

Örül a lelkünk, örül a szívünk! A Sztahanov mozgalom újabb sztárja járt Miskolcon. És nem akárki! Iván Pányin! A kommunista, a Szocialista Munka Hőse, a Legfelső Tanács képviselője, a szélvészgyors mozdonyvezető, a szovjet vasutasok példaképe. Aki a legnagyobb teherrel a leggyorsabban tud a legmesszebbre jutni.

diósgyőri munkáskultúrház

1953

Miskolc ragyogó szocialista jövője
(Futurisztikus elképzelések, amiket 1953-ban még komolyan gondoltak)

A Rákosi Mátyás Műszaki Egyetemen jártunk. Jótevőnk, édesapánk nevét viselő felsőoktatási intézményben. Az egyetem pártbizottságának titkárával, Csépányi Sándorral beszélgetünk a jövőről, a fiatalok, az egyetemisták, és Miskolc jövőjéről.

árpi(1)

1970

Árpád, aki nem fogja be a száját

Árpád sosem fogta be a száját. Ami a szívén, az a száján. Nem kertel, nem pusmog, nyíltan és hangosan kimondja a véleményét. Hol a bérét, hol a rendszert szidja, s rendre leültetik miatta. Immár harmadszor került bíróság elé a szája miatt. Most három év szabadságvesztéssel „jutalmazták” fennköltnek nem nevezhető kijelentései miatt.

tumblr miwx509fah1rjjy8co1 250

Sörkatonák, vi-gyázz! Útra fel!

Hazatértek a miskolczi törökök

betiltott tánc

A betiltott tánc

Erotikus jelenetek váltották ki a rendőrkapitány szigorát

katadavid packofdoves

Világméretű piramisjáték botrány Miskolcon

A Borsod-Miskolczi Kölcsönös Kiházasító Egylet tündöklése és bukása

Pert nyert Neményi Ödön!

Felmentették a hamis kártyázással vádolt miskolci ügyvédet

Breaking News!

Szexbotrány a városházán! A mindenki által kedvelt sztár titokzatos múltja!

Botrány a Deszkatemetőben!

Éjszakai részeg duhajkodás Bató Eszter sírjánál.

Inzultus a színházban!

Botrányos verekedés a páholyban!