1908

Világrekord muliné kardvágásban

Gyulafehérvár, július 6.

Peczérvölgyi Samu cikke

Újabb híres, rekorder katonatisztet ünnepelhet Miskolc. Huszárezredünk kiváló hadnagya, Maczky Emil világrekordot ért el Gyulafehérvárott. Ez időben ide utásztanfolyamra vezényelt Maczky Emil huszárhadnagy július 5-én 50.000 muliné kardvágást csinált, s ezzel megdöntötte Vargyas honvédhuszár főhadnagy világrekordját. Az új rekord 14 óra és hét perc. Vargyas az 50.000 mulinét tizenhat óra tizenegy perc alatt teljesítette. A verseny a sétatéri kioszkban volt, katonatisztekből álló zsűri előtt. A közönség lelkes és kitartó érdeklődése mellett reggel 6 óra 16 perctől este 8 óra 22 percig tartott. Ez idő alatt Maczy csak ötnegyed órát pihent. A rekord megdöntése után az eredményt váró közönség Maczky hadnagyot lelkesen ünnepelte.

Nem csoda ez a győzelem és nem is váratlan! Maczky Emil az egyik legjobb kondícióban lévő katonatisztünk. Nem olyan régen három napon keresztül, váltott lovakkal, pihenés nélkül Gyulafehérvárról az 540 kilométer távolságra lévő Kassára lovagolt. És most ez a rekord is magáért beszél. Ha valaki nem lenne jártas a kardvívásban, akkor eláruljuk, hogy a muliné kardvágás olyan, mint egy szélmalom! Igen jól olvasták! Ez a kar erősítésének egyik módja. A vívó mereven tartott karjával kört ír le a levegőben kardjával s így forgatja ezt egész a kimerülésig. A mellette álló számlálja, hány mulinét csinál.

hnet.com image

Kezdetben csak negyvenet-ötvenet, később százakat, némelyek több ezret is. Eleinte már az első száznál érzi a kar a fáradtságot az izmok megdagadnak s gátolják a könnyű mozgást, a forgókban a súrlódásnál fogva égő és szúró fájdalom áll be, a kard nehezebb lesz s lehúzza a kart. Aki azonban kiállja e fájdalmakat s bír elég energiával és lelkierővel (mert nemcsak testi erő kell ám a bravúrokhoz), hogy le ne tegye ilyenkor a kardot, az aztán csinálhat még két-háromszáz mulinét is, mert a fájdalmak után jön egy olyan stádium, mikor az érzékek s idegek elzsibbadnak, és az ember nem érez semmit s az illető testrész, mint egy öntudatlan gép folytatja tovább a megkezdett mozgást. De természetesen nem a muliné teszi a vívót, csinálhat valaki több ezer kardforgatást is s mégis leveri egy középszerű gyenge vívó. A mulinék mennyisége csak a gyakorlattól függ s a vívónak csak erejét s nem ügyességét növelik, már pedig a vívásnál a fürgeség, gyorsaság, ügyesség többet ér a lomha nyers erőnél.

De tény, ami tény! Maczky Emil huszárhadnagy világrekorder lett egy borzasztó nehéz erőviadalon! Gratulálunk!

Az utaztató megjegyzése:

Maczky Emil, Borbély-Maczky Emil (1887-1945): Bótai földbirtokos, Katonatiszt, majd országgyűlési képviselő, 1922-től Borsod, Gömör-Kishont vármegyék főispánja, majd 1944-ben Miskolc város főispánja. Borbély-Maczky Emilről többet: a bomie.hu keresőjében!