1920

Végre kézre kerültek az Apolló filmszínház vezérigazgatójának gyilkosai!

Miskolc, október 20.

Peczérvölgyi Samu cikke

Régóta húzódó szörnyű bűntett végére került pont a tegnapi napon. Még múlt év október 27-én Weidlich-udvari lakásán meggyilkolták Kertész Zsigmondot, az Apolló Mozgóképszínház R.T. vezérigazgatóját. Nem pusztán gyilkosság volt ez, hanem rablógyilkosság, mert kifosztották az Apolló Mozgókép R.T. pénztárát, amit a vezérigazgató a lakásán tartott és elvitek 165.000 korona kézpénzt is. Ezen felül eltulajdonították Kertész Zsigmond aranyóráját arany láncával együtt.

A nyomozás nagy erőkkel indult meg, de zsákutcába jutott. Bár a rendőrség biztosra vette, hogy a tettes nagyon ismerős volt a helyszínen, Kertész életmódjának legtitkosabb részleteit is ismerte, sőt bejáratos volt a mozi irodában is. Idegen ember nem lett volna képes ilyen rafinált, alapos módon végrehajtani a bűntettet, tehát a gyilkost Kertész közvetlen környezetében kell keresni.

giphy3

Mindezek a következtetések miatt még akkor több letartóztatás is történt. Egyik letartóztatott Dombrovics István mozigépész volt. Ellene terhelőbizonyítéknak tűnt az, hogy a gyilkosnak erős embernek kellett lennie, valamint a tenyerén talált horzsolások és az, hogy a bűntettet a késő esti órákban követték el, amikor a Weidlich-udvar kapuit már bezárták, így a tettesnek a reggeli órákban kellett távoznia onnan. Dombrovics Istvánt többen látták másnap reggel negyed 7 körül a kapu mellett levő lépcsőn lejönni a félemeletről, valamint elég tétovázónak tűnt az alibi igazolásakor. A három hónapos vizsgálati fogság alatt a vádlott konokul tagadott és nem sikerült ellene tárgyi bizonyítékot sem szolgáltatni, ezért az ügyész kénytelen volt szabadon engedni.

A gyilkosság felfedezését követő hetekben, sőt hónapokban éppen olyan rejtélyes homályosság borult a sötét gaztettre, mint a nyomozás első napjaiban. Több valószínűnek látszó feltevés merült fel a tettes kilétére nézve, azonban hiábavaló volt a sok irányban elágazó kutatás, pozitív eredményt nem tudott a rendőrség felmutatni. Már az is felmerült, hogy a tettesek külföldre szöktek. A nyomozás megfenekleni látszott, amikor egy véletlen nyomán végre sikerült az elkövetőket kézre keríteni.

giphy1

Ez év június 22-én előállították özv. Nemes Antalnét a rendőrségen. Az asszony Budapesten a Kertész Zsigmondtól elrabolt aranyórát próbálta értékesíteni egy ékszerésznél. Az asszony elmondta, hogy csakugyan eladott egy aranyórát és láncot, azonban sejtelme sem volt arról, hogy ezek az értéktárgyak a véres bűntényből származnak. Az órát és a láncot fia adta át neki a gyilkosság utáni hétfő reggelen, azóta magánál tartotta. Fia a télen felutazott Budapestre, ahol alkalmazást talált. Őt ment meglátogatni a fővárosba. A miskolci rendőrkapitányság azonnal értesítette a budapesti főkapitányságot, és a fiút, Nemes Gusztávot letartóztatták.

Nemes Gusztáv vallomásában feltárta, hogy Dombrovics István ölte meg a vezérigazgatót, ő pedig részt vett a terv kivitelezésében. Előadta, hogy régi ismerőse volt az elkövető, akinek régi álma volt egy saját mozi, amihez a tőkét Kertész kirablásával akarta előteremteni. Dombrovics már háromszor próbálta meglopni Kertészt, de egyszer sem sikerült neki és ez felbőszítette. Ő a gyilkosságnál nem volt ott, csak falazott az elkövetőnek és a pénzt, a zsebórát magához vette, mert Dombrovics tudta, hogy gyanúba fog keveredni. Az értékeket anyjával közös lakásukon az anyja dugta el.

Dombrovics kihallgatása során természetesen kicsit másképp hangzott a történet. Szerinte Nemes Gusztáv volt a terv kitalálója és a gyilkosságnál is ott volt. Az ő álkulcsával mentek be Kertész lakásába, ő csavarta hátra a hazaérkező és meglepett Kertész karját és az így kialakult hármas dulakodásban halt meg a vezérigazgató.

Később Nemes Gusztáv elismerte, hogy ő is benn volt a lakásban.

Tegnap a Miskolci bíróság ítéletet mondott az elkövetők felett, mind kettőjüket 15 év fegyházra ítélte, özv. Nemes Antalnét pedig orgazdaságért egy év börtönre. A rablott pénzt megtalálták Nemesék lakásában.