1925

Városunkba érkezett Mr. Linkell, a miskolci származású amerikai milliárdos!

Miskolc, május 7.

Peczérvölgyi Samu cikke

Nagy a zsongás, tolongás Miskolcon! Néhány perc és begördül a vonat a pályaudvarra, ahol elképesztő tömeg várja Mr. Linkell amerikai milliárdost. Mr. Linkell sok-sok évtized után látogat haza szülővárosába, hogy gyermekkori emlékein nosztalgiázzon és, ha már itt van, jótékonykodjon is egy keveset. Szerintünk ezért is ez a nagy tömeg. Mindenki remegve várja az egykor volt miskolci milliárdost, hátha az a bőséges pénzcsap, amit Mr. Linkell magával hord, neki is megnyílik kicsit.

Na persze nem árulunk zsákba macskát, Mr. Linkell nem létezik. Ő egy kitalált figura, mégpedig a Miskolci Színház legújabb szenzációs darabjában. Hosszas alkotómunka után elkészült az év szenzációja a „Halló Miskolc!, Mr. Linkell amerikai milliárdos kalandjai Miskolcon” című revü. A revü három szerzője: Lóránt Vilmos rendező, Sassy Csaba író és Hoppe Jenő karmester, Miskolc életét dolgozta fel e revüben. A Borsod-Miskolczi Estnek volt szerencséje meginterjúvolni Borcsa kisasszonyt, aki foglalkozására nézve gépíróhölgy. Ő abban a szerencsében részesült, hogy végig gépelhette a revüt. A nevezett gépíróhölgy elragadtatással mesél a darabról. – Szenzációs – mondja. Tizenkét képen keresztül csak Miskolcot látjuk majd a színpadon. Mr. Linkell, a miskolci születésű milliárdos kalandozik szülővárosában. A gyorsan váltakozó színhelyek közül elég, ha azt mondom, hogy a színpadon lesz: az állomás, a 28-as újság szerkesztősége – erre mindenki rá fog ismerni, aki miskolci -, a városi szeszgyár, a városháza nagyterme, a Böcöje-pince, az Avas, a tapolcai strand, a színház, a gömöri sorompó, a villamoskitérő. – Szóval óriási, szenzációs!

01

A darab története vicces, mulatságos. Természetesen előbb-utóbb Mr. Linkellről – már a neve is beszédes – kiderül, hogy egy vasa sincs, az egész csalódott város őt üldözi. A városi nosztalgiázás részéről, inkább menekülés Miskolcon a tömeg elől. Ami a revüben hallatlan újítás, hogy a darab eleje valóban a városban játszódik. Egy filmet forgattak, a revü elejét ez képezi. Hatalmas vetítővászon lesz a színházban kifeszítve, ahol a nézők láthatják. A film szerint a vonat méltóságteljesen gördült be, amikor háromszoros hurrá között megjelent Mr. Linkell előkelő alakja. A fogadók közül a 28-as újság főszerkesztője mond formás üdvözlő beszédet. A dollárkirály jóakaróan bólogat, s a menet elindul befelé a városba. A tömeg ujjong, s mindenki meg van elégedve. A Király-hídnál a tömeg elénekeli a híres ,,Királyhágó” dalt, amire Mr. Linkell kijelenti, hogy most az egyszer valóban elérzékenyült.

A Korona-szálló előtt megáll a menet. Megkezdődik a fogadás. Kivonulnak a városi notabilitások. Egyszerre kiderül, hogy Mr. Linkell csaló, aki hirtelen egy autóba ugrik, hogy elmeneküljön. Vad hajsza kerekedik a szélhámos milliárdos után. Egész Miskolc üldözi. Végre Linkell autója, minden miskolci végzeténél, a gömöri sorompónál áll meg. Itt aztán elfogják a szédelgőt, akiről rövidesen kiderül, hogy olyan szegény, mint az Avasi templom egere. Büntetésből a miskolci színházba viszik Mr. Linkellt, akinek főszereplésével megkezdődik a „Halló, Miskolc” revü színpadi része is.

02

Magunk részéről – és gondolom, nem vagyunk ezzel egyedül – kíváncsian várjuk ezt a szenzációsnak ígérkező darabot a Miskolci Nemzeti Színházban. Jegyüket vegyék meg még ma, mert nemsokára mind elfogy!

Az utaztató megjegyzése:

 A „Halló Miskolc” című revü egy része filmen játszódott. Ezt a filmet Miskolcon vették fel, de a színház igazgatósága elfelejtette cenzúráztatni. A filmcenzúra bizottság elnöke, Horváth Elemér, ezért a darabot a bemutató előtti nap a miskolci rendőrséggel betilttatta. A miskolci színház igazgatósága gyorsan bepakolta a filmet egy kocsiba és felküldte Budapestre. Itt az éjjeli órákban cenzúrázták és így másnap este már akadálytalanul játszották a Miskolci Színházban a „Halló Miskolc”-ot.