1937

Várjál! Lemegyek megiszok egy fröccsöt

– mondta a kétnapos férj és örökre otthagyta feleségét

Diósgyőr, október 10.

(A Felsőmagyarország tudósítójától) Nem is riportba illik, inkább vígjátékíró tollára való az a különös házassági história, mely jellemzője a modern, az élet felelősségétől menekülő, az adott szó szentségét úton útfélen megszegő kornak. A gyorsvonati sebességgel lejátszódó házasság és válás az egészet tragikussá teszi.

K. L. egy Edelény melletti kis vidéki vasúti állomáson teljesített szolgálatot, míg rokonsága révén meg nem ismerkedett B. E.-vel, az egyik Mező…-re való leánnyal. Az ismertség bár nem váltott ki különösebb hatást egyik félre sem, nemsokára mátkasággá fejlődött. A fiatalok szülei hamar kitűzték a házasság napját is.

A leány az utolsó pillanatig húzódott a dorbézoló, kicsapongó legény hírében álló vasutastól, de szülei minden aggodalmát eloszlatták azzal: majd összeszoktok! Falun természetesen más a felfogás a vőlegényválasztás és menyasszonykeresés körül s így csak természetes, hogy B. E. minden ellentmondás nélkül követte a szülői akarat parancsát.

a szülők csak jót akartak leányuknak
A szülők csak jót akartak leányuknak!

Egy hete, október 23-án, a falu apraja-nagyja jelenlétében K. L. örök hűséget esküdött B. E.-nek és a lakodalom után hazaindultak a fiú felsőborsodi állomására. A vasárnap, mint minden házasság első napja, csendben zajlott le. Az új pár többek között elhatározta, hogy meglátogatja a leány szüleit a következő napon.

El is indultak a boldvai vicinálison, hogy hazanézzenek Mező…-re. Útközben azonban „defekt” történt. No nem a vonat kereke hasadt szét, hanem a házasság abroncsa. Ahogy a vonat befutott a miskolci személypályaudvarra, a kétnapos férj megcsókolta feleségét, kiszállott ezekkel a szavakkal:

– Várjál! Lemegyek, megiszok egy fröccsöt!

S szegény asszony várt, várt… Elérkezett a vonat indulásának ideje is és a férj csak nem jött. Így az újdonsült menyecske kénytelen volt egyedül tovább utazni. A kétnapos férj – mint később kiderült – az állomási restiben összetalálkozott egy régi szerencsi nőismerősével, akiért otthagyta két nappal előbb feleségül vett asszonyát. Az eseten mindenesetre nevetni kellene, ha nem volt benne egy minden felelősségtől szabadulni akaró kor tragédiája!

A kétnapos házasság így hamar válással ér véget, ami – azt hisszük – nem fog olyan gyorsan menni, mint amilyen gyorsan ez a házassági komédia megszületett.

ha az ember italt látott
Ha az ember italt látott nem tudott ellenállni a szép nőknek