1936

Vakmerő bombamerénylet tettesei kerültek csendőrkézre

Miskolc, január 15.

Dudujka Pál cikke

Jó két éve is már, hogy egy nem mindennapi merénylet döbbentette meg a Borsod vármegyei Mónosbél lakosságát, amely Szabó Antal földbirtokos, kormányfőtanácsos életét kívánta kioltani 1933. november 26-án. A földbirtokos kastélyának kertjébe bombát robbantottak, amely nagy pusztítást vitt végbe az épületeken. A háznak a kert felé eső ablakain valamennyi üveg összetört, a vakolat hatalmas darabokban zuhant le a falról és a bokrokat a robbanás ereje kitépte a földből. Szabó Antal családjával a robbanás idején épp vacsoráját fogyasztotta, így az épületen kívüli felrobbant bomba életüket nem veszélyeztette, csupán könnyű sérüléseket szereztek a szerterepülő üveg-, fa- és kőszilánkoktól.

A csendőrök vizsgálatot indítottak és már akkor megállapították, hogy a merénylet primitív dinamitpatronból készült bombával történt. Azt sejtették, hogy mivel ezen a vidéken számos kőbánya és egy szénbánya is van, a dinamitot valamelyik bányából lophatta a merénylő. A támadó – már ekkor is gyanították – bosszúból követhette el tettét.át

merénylet

Bár a dinamitos merénylőt nagy erőkkel keresték, a nyomozás csak most jutott eredményre, miután a napokban egy névtelen levél érkezett a csendőrségre. A magát felfedni nem kívánó író azt hozta a nyomozók tudomására, hogy a bombát Surányi István 27 éves mónosbéli juhász dobta be az udvarra.

Surányit elfogták és rövid faggatás után beismerte tettét. Azzal védekezett, hogy Bakos Gusztáv 54 éves helyi vadőr felbujtására követte el a merényletet. Bakos ugyanis igencsak megorrolt Szabó kormányfőtanácsos Úrra, amiért elbocsátotta őt állásából. A vadőrt a csendőrök szintén elfogták, ő azonban tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A csendőrség Bakost és Surányt – aki mint azt a nyomozás alátámasztotta – bosszúból követték el tettüket, letartóztatta és beszállították őket a miskolci ügyészség fogházába.