1926

Teiko Kiwa Miskolcon énekelt!

Miskolc, február 20.

Peczérvölgyi Samu cikke

A Borsod-Miskolczi Est eddig is nagy buzgalommal számolt be Miskolc művészeti életének fejlődéséről, időről-időre jelentkeztünk fontos művészeti eseményekről és ezután is hűen fogjuk bemutatni Miskolc városának fontos kulturális történéseit legyen az bármikor az időben. Külön öröm, ha nagyhírű nemzetközi művész látogat el hozzánk és ad koncertet nálunk.

Büszkén mondhatjuk, hogy a tegnapi nap jeles dátum lett Miskolc életében. Korunk legnagyobbra becsült énekesnője vendégeskedett nálunk, az egzotikus, japán Teiko Kiwa. Lehengerlő, frenetikus vendégjátékával a Miskolci Nemzeti Színház este bemutatta Puccini: Pillangó kisasszony című operáját. A zsúfolásig telt színház majd szétrobbantotta tapsával az előadás végén jeles műintézményünket.

Büszkék lehetünk arra is, hogy korunk legjobb Cso-cso-szánjának (Madame Butterfly) tartott szoprán énekesnő Budapesten kívül, csak Miskolcot tisztelte meg fellépésével. Természetesen ebben nagy szerepe volt Sebestyén Gézának, a Miskolci Színház igazgatójának, hiszen Teiko Kiwa Budapesten a Városi Színházban lépett föl, és mint tudjuk a Városi Színház is az ő igazgatása alatt áll. Mi sem volt természetesebb, hogy a két színház szoros kapcsolatából adódóan rábeszélte a művésznőt, hogy Miskolcot is meglátogassa.

teiko kiwa
Teiko Kiwa jól érezte magát Miskolcon. Sebestyén Géza színházigazgató javaslatára még a kocsonyát is megkóstolta!

Nem bántuk meg! Nagyon nem! Hisz Teiko Kiwa japán énekművésznő színpadi szereplése, akinek játék béli készsége és énekkultúrája olyan művészi magaslatokon jár, hogy a nagy világvárosok fejlett igényű közönsége s a zenei szakemberek kritikája a legnagyobb csodálattal és elismeréssel hajlik meg nagy művészi egyénisége előtt nálunk is bebizonyította, hogy az európai operairodalom japán szereplőire specializálódott Teiko Kiwánál jelenleg nincs jobb. Áldhatjuk a sorsot, ami őt Európába hozta. De ami nekünk öröm, Japánban bánat. 1923. szeptember 1-én, – mint, ahogy az akkori hírek hozzánk is eljutottak, tudjuk – Tokiót egy szörnyű földrengés majdnem a földdel tette egyenlővé. A természeti katasztrófa földig rombolta a híres tokiói operaházat is. Az ottani művészek megélhetés híján kivándoroltak Japánból. Így került Európába Teiko Kiwa. Azóta az európai nagyvárosok színpadjait meghódította és lábai előtt hever a vén kontinens. És most Miskolcon énekelt. Lenyűgöző este volt. Külön egzotikuma volt az előadásnak, hogy Teiko Kiwa saját eredeti japán ruhatárát használta öltözéknek, nem pedig a szokásos japán öltözéknek gondolt jelmezeket. A Pillangó kisasszony operaelőadás neves Budapesti közreműködőkkel egészült ki, a zenekar úgyszintén. A karmester Ábrányi Emil, a Budapesti Operaház karmestere volt.

aláírás

A varázslatos este után némelyekben talán csak az okozhatott némi rossz szájízt, hogy ebben a katasztrofális gazdasági helyzetben tripla áron árulták a jegyeket. Ami nem is csoda, hisz a hírek szerint Teiko Kiwa (Madame Butterfly) 42 millió korona gázsit kapott ezért az egy estéért. Ja, kérem a minőséget meg kell fizetni, mondhatják mások. Bár a 42 millió korona olyan irdatlan összeg, amit közel sem fedez még a tripla jegyár sem. Hogy Sebestyén honnan szedte össze a maradékot, hát ennek az estnek a ragyogó fényében legyen az ő titka. 

Az utaztató megjegyzése:

Azért azt jegyezzük meg, hogy Teiko Kiwa (1902-1983) nem volt egészen japán. Eredeti neve Laetitia Jacoba Wilhelmina Klingen, egy holland tisztviselő, Hermanus Klingen és Tsuru Antonia Klingen leánya volt. Klingen Yokohamában született és Olaszországban tanult énekelni. Kiwa (más néven Sadako Kiba) japán operaszerepekre specializálódott. Kiwa hozzáment Czesław Rawita-Proszowskihoz, egy lengyel tenorhoz, aki egyben menedzsere is volt. A második világháború után Nizzába költözött, és éneket tanított. Férje 1973-ban, ő pedig 1983-ban Nizzában halt meg, 80 évesen. 1990-ben a japán televízióban bemutattak egy dokumentumfilmet „Mrs. Chocho: Operaénekes Sadako Kiba élete” címmel, és kiadtak egy CD-t a felvételeiből. Maradványait 2003-ban visszavitték Jokohamába. A karrierjéhez kapcsolódó anyagok 2016-ban a Lengyel Nemzeti Opera kiállításán szerepeltek.