1978

Társát terítette le a vadásztársaság elnöke

Miskolc, március 25.

Dudujka Pál cikke

Fél éve súlyos vadászbaleset történt Bükkszentkereszt közelében. Miskolc két jól ismert alakja, egy főorvos és Józsa László, a Nép Ellenőrzési Bizottság (NEB) elnöke szarvasbőgésre mentek. Józsának sikerült rálőnie egy bikára, a megsebesített állat keresése során pedig vadásztársát is „leterítette”, akinek életét csodával határon módon végül sikerült megmenteni. Az ügyben napokban ítélkezett a bíróság.

Józsa László jó elvtárs, lakatosként kezdte, de húsz éve jobbnál jobb vezetői pozíciókat kapott. Volt ő már a miskolci városi pártbizottság titkára is, de úgy összebalhézott főnökével, Koval Pál első titkárral, hogy végül mindkettőjüket leváltották. Vadászbarátja, dr. Bodnár Ferenc megyei első titkár jóvoltából aztán öt éve a Népi Ellenőrző Bizottság megyei elnökeként tengeti életét. Józsa elvtárs mindemellett nagy vadász, sőt ő a Diósgyőri Gépgyár Vasas Szakszervezet Vadásztársaságának az elnöke.

Józsa elvtárs gyakorta vadászik, s a tavalyi vaddisznó- és szarvaskilövési idényt sem hagyta ki. 1977. szeptember 3-án hajnalban egy főorvos barátjával és a sógorával indult neki az erdőnek. Még az úton autókáztak, mikor észrevették, hogy tőlük mintegy 150-200 méterre egy szarvasbika legel. Közelebb hajtottak és mintegy hetven-száz méterre álltak meg a bikától. Józsa távcsöves puskájából azonnal rálőtt a vadra. Az állat megsérült, de belevetette magát a sűrű aljnövényzetű erdőbe. Bár a vadászati előírások tiltották a sebzett vad üldözését, a főorvos javaslatára úgy döntöttek, megkeresik a bikát és megadják neki a kegyelemlövést. A szarvas bekerítése érdekében a főorvos az erdőterület szélén lévő irtáson a gerinc felé sietett, míg Józsa sógorával együtt Lófő-tisztás felé indult, hogy a bika alá kerüljön. Az orvos egy ideig keresett, kutatott, de sem vérnyomot, sem vadat nem talált, így lefelé indult, épp Józsáék irányába…

image0
image1
Józsa elvtárs a helyszíni szemlén

Aztán eldördült egy lövés. Hogy pontosan mi történt, ma már nem lehet megállapítani. A főorvos állítása szerint a recsegő aljnövényzet miatt nagy zajjal haladt lefelé, s a környéken sem volt vad, Józsáék azonban állítják: először zörgést hallottak, aztán a sűrű aljnövényzeten és a lombos fákon át meglátták a bika testét, hallották amint agancsai a fák törzséhez koppannak, s ekkor hangzott el a másik lövés. A szakértők megállapítása szerint a golyó egy fát ért először, amin szétszakadt, majd szilánkjai szerteszét szóródtak a területen. A szilánkok főorvost is eltalálták, szerencsétlen medencéje súlyosan megsérült. Társa fájdalmas ordítása hallatán Józsa gyakorlatilag idegösszeomlást kapott, alig volt ereje hozzá, hogy sógorával lehozza a hegyről az orvost, de még időben sikerült gépkocsival a bükkszentkereszti rendelőbe, majd onnan rohamkocsival kórházba szállítani. A főorvos életét csak a gyors és szakszerű ellátás és a műtét mentette meg. Később kutyákkal megkeresték a bikát, újra meglőtték, de ez sem terítette le, ismét elfutott és csak másnap találták meg élettelen testét.

Az ügyben a napokban hozott ítéletet a miskolci járásbíróság. A tárgyalás során az orvos megkérdőjelezte az egyik szakértő elfogulatlanságát és nem sikerült teljesen feloldani a sértett és a vádlott közötti ellentmondásokat sem, a bíróság azonban végül nagyjából Józsa elmondása alapján állapította meg a történteket. Bár az ügyészség szabadságvesztés kiszabását kérte, Józsa László mindössze tízezer forintos pénzbüntetést kapott. Ez alig háromezerrel több, mint a havi fizetése, tehát korántsem fogja ez a büntetés megélhetési válságba sodorni.

Az utaztató megjegyzése:

Józsa megtarthatta engedélyét és később is gyakran vadászott. A főorvost – bár maradandó sérüléseket szerzett – sem tántorította el esete e veszélyes hobbitól, ő maga is még évtizedekig járta puskával az erdőt.