1913

Szüfrazsettek jártak Mezőkövesden

Miskolc, június 20.

Peczérvölgyi Samu cikke

Mint bizonyára sokan értesültek róla, ebben a hónapban, 15-21-e között hazánk jelentős világesemény színhelye. Budapesten tartják a feministák VII. nemzetközi kongresszusukat. A nők 24 országot számláló Választójogi Világszövetsége (International Alliance for Womens Suffrage) minket tisztelt meg az idén, hogy tanácskozásukat Budapesten tartják. Talán most nem kell tartanunk a harcos feministák szokásos torta- és ételdobálásaitól, mert nem túlzás azt állítani, hogy ez az összejövetel a világ vezető női elitjének az eseménye. Itt van Mrs. Carrie Chapman Call, Selma Lagerlöf, dr. Anna Shaw, Charlotte Perkins Gilman, Helen Lorin Grenfell Colorado igazságügyminisztere, és Angliából, Amerikából női polgármesterek; Finnországból, Norvégiából, Csehországból, Amerikából stb. országgyűlési képviselőnők, számos országból női városi képviselők. A világ összes, számottevő lapjának tudósítói is jelen vannak az eseményen.

ezgif.com gif maker
A harcos feministáknak régebben védjegyévé vált a tortadobálás!

A Nők Választójogi Világszövetségének VII. Kongresszusa nemcsak eszmeisége miatt fontos, hanem turisztikai szempontból sem elhanyagolható. A bő kétheti itt tartózkodás során a szüfrazsett világelit számos kiránduláson vett eddig is részt és tegnap megyénkbe látogatott. A kirándulás fő célja a mezőkövesdi matyó népművészet megtekintése volt. Először a mezőkövesdi hímzőipari szövetkezet kiállítását tekintették meg, majd a templom elé vonultak, hogy a templomból kijövő embereken ruháik gazdagságát és szépségét láthassák.

Ezután séta következett Mezőkövesden és innen indultak tovább Miskolc érintésével a Tátrába. Csorbató, majd Tátrafüred, Tátralomnic, és a dobsinai jégbarlang következett programjukban.

Reméljük, hogy mezőkövesdi tartózkodásuk alatt maradandó élménnyel gazdagodtak a feminista mozgalom jeles képviselői és hírét viszik a magyar népművészet páratlan gazdagságának.

image0
A budapesti kongresszus elnöksége

Mozgóképes riportunk a mezőkövesdi látogatásról:

001
003
004
005
002
006
007