1947

Svédnek jobb Miskolc, mint Milánó!

Miskolc, szeptember 8

Peczérvölgyi Samu cikke

Nem kis művészeti fegyvertényt könyvelhetett el tegnap magának városunk. Este hatalmas sikerű dalestet adott a Miskolci Nemzeti Színházban Svéd Sándor operaénekes. Bátran mondhatjuk, a világ elsőszámú baritonistája. Már évek óta a New York-i Metropolitan művésze európai körútja során érkezett hozzánk. Külön büszkeség Miskolcnak, hogy Svéd Sándor egy milánói Scala-beli szereplést mondott le, csak hogy itt énekelhessen. Természetesen a dalest létrejöttében oroszlánrésze volt Földessy Géza színházigazgatónak, aki meggyőzte Svéd Sándort a miskolci szereplésről.

Zsúfolásig megtelt színház várta tegnap este a New York-i Metropolitan immár világhíres magyar baritonistáját, aki két órán keresztül szórakoztatta a zeneirodalom kincseivel a publikumot. Leoncavallo Bajazzok, az Álarcosbál bariton áriája, Erkel Bánk bán bordala mellett, Beethoven, Schubert, Schumann, Strauss, Hubay, Kurucz legszebb dalai alkották a rendkívül magas nívójú műsort, melyet mindvégig feszült figyelemmel és ünnepélyes áhítattal hallgatott a zenei tekintetben régóta méltatlanul elhanyagol miskolci publikum

svéd sándor
Svéd Sándor énekel

Svéd Sándor orgánuma ma a világszínpadokon szereplők közül a legszebb baritonok egyike. Olasz kultúrája, muzikális biztonsága, gazdag fantáziával párosuló előadásmódja tette őt jelenkorunk legnagyobb énekművészeinek egyikévé. Nem csoda, hogy New York-ban, Milánóban, vagy bárhol is fellép, rajonganak érte az értő zenekedvelők. Svéd Sándor vagy, ahogy külföldön nevezik Alexander de Svéd igazi világsztár. Áldhatja a sorsát az, aki tegnap be tudott jutni a színházba.

Mint minden nagy művésznek, neki is rohanás az élete, hisz a koncert után a Koronában megvacsorázott és azonnal bérautón Budapestre ment, hiszen ma már Velencében és Milánóban szerepel. Földessy Géza színházigazgató azért búcsúzáskor még elcsent Svéd Sándortól egy autógrammot. A papírra írt szöveg ez volt: „Szeretettel üdvözlöm a miskolci közönséget. Kérem tartsanak meg a szeretetükben továbbra is. A jövő évi viszontlátásra. Miskolc, 1947. IX. 7. Svéd Sándor.

Ezek szerint jövőre újabb Svéd Sándor est lesz nálunk? A Borsod-Miskolczi Est már alig várja!