1925

Ripper Alice a Korona szálló nagytermében

Miskolc, január 5.

Peczérvölgyi Samu cikke

Városunk művészeti életében ez az év is igazán jól kezdődött. A világszerte ismert és becsült nagy zeneművészek és előadók sora, akik eddig meglátogatták Miskolcot és fergeteges hangversenyeket adtak városunk művészet iránt rajongó közönségének új névvel bővült. A Budapesten született, európai hírű, kivételes tehetségű zongoraművésznő, Ripper Alice – német udvari kamaraművésznő – tegnap este tartotta hangversenyét Miskolcon, a Lévay József Közművelődési Egyesület rendezésében, a Korona szálló nagytermében.

A szakma Ripper Aliceban látta a Liszt-iskola elhivatott letéteményesét és valóban ő a zeneművészet nemzetközi nagyságú, egyik legkiválóbb Liszt-játékosa. Királyok, fejedelmek udvarában fordul meg, a bayreuthi opera Liszt-ünnepségén ő volt az egyetlen szereplő szólista. Büszkék lehetnek a magyarok e honfitársnőjükre – írta róla Siegfried Wagner.

alice ripper

Mint Ripper Alice hangversenyein mindig, ezúttal is előkelő és válogatott közönség töltötte meg zsúfolásig a Korona szálló nagytermét. Az egész este folyamán a legodaadóbb ünneplésben részesítette Ripper Alicet, akinek boszorkányos technikája, utolérhetetlen interpretálási készsége, előadásának mélysége, kidolgozottsága, stílusa egyaránt elbűvölték és ámulatba ejtették most is a hallgatóságot, mely nem győzött eleget tapsolni az illusztris művésznőnek, akit alig akart a közönség a pódiumról elereszteni és folytonos ráadásokat kívánt tőle minden száma után.

A két részes koncertjének műsorán Bach, Schumann, Chopin, Liszt, Paganini zongora darabjai és zongoraátiratai csendültek fel.

A Lévay József Közművelődési Egyesület föltétlenül kulturmiszsziót teljesített Ripper Alice hangversenyének rendezésével.

Az utaztató megjegyzése:

Ripper Alice (1889, Budapest – 1961, Bécs) magyar zongorista, korának Európa szerte ünnepelt művésze.