1922

Rendőri túlkapások a diósgyőri meccseken

Miskolc-Diósgyőr szeptember 22.

Peczérvölgyi Samu cikke

Tiszteljük, becsüljük a rendőrséget. Ők a rend őrei, nyugodt álmunk biztosítékai. Azonban lapunk nem mehet el szó nélkül azok mellett a dolgok mellett, amik néha a rendőrség ügybuzgalmának negatív, vagy rossz szájízű intézkedései okoznak.

Már régen mendemonda, sőt inkább nyilvánvaló tény, hogy a diósgyőri rendőrök folyamatosan vegzálják a DAC futball csapatának mérkőzéseire érkező szurkolók azon részét, akik az ellenfélnek drukkolnak. Folyamatos igazoltatásokat, mérkőzésről való kivezetéseket, sőt sok esetben rendőrségi eljárásokat kell átélniük a vendég szurkolóknak. Erre a kettősmércére Hámori-Hammerstein Arisztid, lapunk külsős sportszakértője hívta fel figyelmünket. Ő maga is nem egyszer, nem kétszer saját szemével tapasztalta meg a diósgyőr-vasgyári rendőrség „sportszerűtlen” intézkedéseit.

Ha Miskolcról érkezik csapat a DAC-hoz szurkolói jobb, ha csendben maradnak, mert egy hangosabb szó, már elég a rendfenntartóknak, hogy intézkedés alá vonják a „renitens” nézőt. De kérem, hogy lehet szurkolni csendben? Ellenben a DAC szurkolói kiabálhatnak, válogatott szitkokat vághatnak a bíró fejéhez, édesanyját, felmenőit, saját feleségét emlegethetik ledér életmódjukat szóbahozva, mégsem történik a rendőrség részéről intézkedés.

2

Bezzeg az ellenfél szurkolói, ha csak azt kiabálják, hogy pfuj bíró, már viszik is ki a nézőtérről őket. Ezen anomáliák tisztázására a Borsod-Miskolczi Est megkérdezte Zsákay József diósgyőri rendőrfőkapitányt, miként vélekedik a miskolci drukkerek körében felháborodást kiváltó intézkedésekről.

ZSÁKAY JÓZSEF: Igenis, voltak ilyen igazoltatások. Minden esetben szigorúan leigazoltatunk a közönség közül azokat, akik különböző gúnyos és becsmérlő kiszólásokkal kritizálják a futballbíró működését. Sőt azok ellen, akik ilyen, vagy ehhez hasonló kiszólást kiáltanak közbe, hogy „Pfuj bíró, büdös bíró, ronda bíró” – eljárást is indítunk az azonnali igazoltatáson kívül.     

Ami a rendőrség egyoldalú eljárásainak kérdését illeti, erre csak annyit jegyzek meg, hogy az igazoltatások minden esetben a fentebb reprodukált közbekiálltások nyomán történtek. Aki pedig ismeri a viszonyokat és tisztában van a sportszokásokkal, az jól tudja, hogy az ilyen közbeszólások nagyobbára a miskolci közönség részéről hangozhatnak el. Ezekhez csak annyit teszek hozzá, hogy a közönségnek a bíróval, vagy a játékosokkal való terrorisztikus fellépését minden esetben meg fogjuk torolni.

1

Hát nem nagyon hiszünk Zsákay úrnak! Miért lennének a DAC szurkolói kegyesrendi apácák a miskolci szurkolókhoz képest. Lelki szemeinkkel látjuk, hogy amig a miskolci drukkerek, mondjuk az MMTE hívei „Pfuj bíróznak, büdös bíróznak, ronda bíróznak”, addig a diósgyőri hívek zsoltárokat énekelnek a lelátón, és egy-egy számukra sérelmes bírói döntés után azt kiabálják kórusban: „Bocsáss meg neki Uram, nem tudta, hogy mit cselekszik” Ugyan már!

Ha a diósgyőri rendőrség nem fejezi be egyoldalú ténykedését, akkor – ahogy már meg is megfogalmazódott a miskolci csapatok körében – egyszerűen nem állnak ki a DAC ellen és ennek a vasgyári egyesületek is, mérkőzések hiányában a kárvallottjai lesznek.