1947

Rákosi Mátyás fogadta a magyar asztalitenisz világbajnokokat,

köztük Farkas Gizit, az M.M.T.E. sportolóját!

Budapest, április 10.

Peczérvölgyi Samu cikke

Meleg hangulatú, bensőséges uzsonnán fogadták a Magyar Kommunista Párt székházában a kommunista és a szociáldemokrata párt vezető tagjai, élükön Rákosi Mátyással a londoni asztalitenisz bajnokságon és a párizsi VB-n győztes magyar sportolókat. Farkas Gizellát, Sidó Ferencet és Soós Ferencet elsőnek Hidas Ferenc, az MKP sportosztályának vezetője üdvözölte, majd Rákosi Mátyás elvtárs méltatta a kommunista és szociáldemokrata asztaliteniszezők érdemeit, akik a nagy nemzetek előtt vitték el a világbajnokságot és az angol bajnokságot.

beszéd
Hidas Ferenc elvtárs üdvözli a bajnokokat

Beszélt még Mező Ferenc elvtárs, a VKM testnevelési ügyosztályának vezetője, Solti Lajos elvtárs, a szociáldemokrata sportosztály vezetője, valamint dr. Verebély Ferenc elvtárs, az asztalitenisz szövetség elnöke. Rákosi Mátyás és Farkas Mihály elvtársak majdnem két órát töltöttek a sportolók társaságában, akik erre a délutánra az MKP vendégel voltak. Nekünk, miskolciaknak külön büszkeség, hogy Farkas Gizellában egy miskolci sportoló is a meghívottak között volt, hisz jelen korunk legjobb női asztaliteniszezőjét tisztelhetjük benne.

beszéd01
Rákosi elvtárs köszöntője

Farkas Gizi Miskolcon született és itt nőtt fel. 1936-ban a Népkert mellett lakó Farkas-család megtekintett egy asztalitenisz bemutatót a Népkertben. A fővárosból érkezett bajnokok, Házi Tibor és Szabados Miklós bemutatója olyan nagy hatással volt a Farkas gyerekekre, hogy karácsonyra kikönyörögtek szüleiktől egy pingpongasztalt. Innentől kezdve nem volt megállás, a család gyermekei szinte éjjel-nappal pingpongoztak. Legügyesebbnek közülük Gizella bizonyult. 1938-ban már a Miskolci Előre igazolt sportolója lett. 1939-ben teljesen ismeretlenül megnyerte a Budapest-bajnokságot. Az elődöntőben Mednyánszky Máriát, a döntőben Sipos Annust is legyőzte, pedig a két sportoló akkor már többszörös világbajnok volt. A semmiből feltűnt, csillogó tehetségű sportolónő eddig sikert sikerre halmozott. Badenben, az angol bajnokságon és most márciusban a Párizsi VB-n is győzedelmeskedett, egyéniben, párosban és vegyespárosban is. Nem is csoda, hogy a szép, csinos világklasszis bajnoknővel Rákosi elvtárs is szívesen fotózkodik. Reméljük, még sok ragyogó eredménnyel lep meg minket!

fg
Farkas Gizi, a miskolci világbajnoknő

Az utaztató megjegyzése:

Farkas Gizella (Fekete Lászlóné, Gervai Andorné, Lantos Mihályné): Miskolc 1925. november 18. – Bécs, 1996. június 17.)

Minden idők egyik legsikeresebb magyar asztaliteniszezőnője. Egyesületei: Miskolci Előre (1938-1941), Diósgyőri MÁVAG Sport Egyesület (1941-1945), Miskolci Munkás Testedző Egyesület (1945-1947), Elektromos Művek Sport Egyesület (1948-1950), Budapesti Vörös Meteor (1950-1962).

Legkiemelkedőbb eredményei: tízszeres világbajnok, kilencszeres világbajnoki ezüstérmes, nyolcszoros világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok, háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes, négyszeres főiskolai világbajnok. Negyvenkétszeres magyar bajnok. 1947 októberében a Barátság-kupán legyőzte Soós Ferencet, akivel Párizsban vegyespárosban világbajnokok lettek!

Az aktív sportolást 1962-ben fejezte be, majd az Oktatási Minisztérium köztisztviselőjeként a vendéglátóiparban dolgozott. Harmadik férje Lantos Mihály, az aranycsapat tagja. 1974-től haláláig Bécsben élt. 1995-ben beválasztották a nemzetközi szövetség (ITTF) Hírességek Csarnokába.

webp.net gifmaker
Rákosi elvtársat is elbűvölte Farkas Gizi