1937

Pataki Ferenc, a szaltókirály

Miskolc, december 7.

Peczérvölgyi Samu cikke

Az elmúlt napokban Miskolcon megrendezésre került magyar-német olimpiai tornászviadal egy új csillagot adott a magyar tornasportnak. 1937. december 6-án a vasgyári kultúrházban megtartott eseményen tornagyakorlataival kimagaslott az alig 19 éves Pataki Ferenc. Ez a magyar-német tornászviadal rangos eseménye volt városunknak, hisz a németek olimpikonjaikkal érkeztek hozzánk.
A nagy sportesemény nemcsak a Vasgyár, hanem Miskolc sportközönségének is hatalmas táborát mozgatta meg. A nagyszámú közönség felfokozott várakozásában nem is csalódott. Az olimpikonok az egyes szereken olyan tökéleteset, olyan, nagyszerűt nyújtottak, amely vetekedik a legvakmerőbb akrobatikával. A zászlókkal feldíszített kultúrházban a nagy bemutatót a német, majd a magyar Himnusz nyitotta meg, mely után Bézier Károly gyárigazgató, a DVTK elnöke mondott üdvözlő beszédet. A németek nevében Carl von Steding, a német tornasport vezére válaszolt. A német és magyar válogatott tornászok gyűrűn, korláton, lovon és nyújtón mutatták be tornagyakorlatukat. A németek közül (Beckert, Stangl és Pludra), különösen Beckert tűnt ki gyűrűn és korláton. A nyújtón valóságos művészek a németek, a legnehezebb gyakorlatokat is teljesen hibátlanul végzik és különösen érdekes volt Beckert ritka magas szaltó leugrása. A magyar tornászok (Pataki, Mogyoróssy és Szabó) tudásuk legjavát nyújtották. A műszabadgyakorlatok között óriási sikert aratott Pataki remek összeállítású és tökéletes kidolgozású vakmerő bemutatója.

pataki01

A rendkívül fiatal Pataki főállásban a Miskolci Nemzeti Színház táncosa, gyakorlatával méltán vonta magára a figyelmet. Patakit Sebestyén Károly színházigazgató hozta magával Budapestről, a Budai Színkörből, ahol megtartotta a teátrum vezetését. Pataki Miskolcon eddig is táncosprodukciókban lépett fel, de kedveltségét a miskolci közönség szemében az operett előadások előtt előadott akrobatikus táncbetétje jelentette. Rossz nyelvek szerint a közönség azért is nézi meg az operetteket, mert minden előadás ezzel a táncbetéttel kezdődik.  A tehetséges táncos és tornászfiú a miskolci közönség nagy kedvence. A miskolci tornasport nagy öregjei is összecsapták tenyerüket és azt mondták: „ebből a fiúból egyszer olimpiai bajnok lesz”. Reméljük, igazat beszélnek a szakmabeliek és egyszer Pataki Ferencnek nemcsak a miskolci színház fog felállva tapsolni, hanem az egész ország is.

szaltokiraly
A szaltókirály!

Utaztató megjegyzése:

Pataki Ferenc (Budapest, 1917. szeptember 18. – Budapest, 1988. április 25.) olimpiai bajnok tornász. 1935-től a budapesti VII. kerületi Levente Egyesület, 1945-től a Munkás Testedző Egyesület (MTE), majd 1950-től 1956-ig a Budapesti Vörös Meteor igazolt tornásza. Az elsők között alkalmazott gyakorlataiban modern, akrobatikus elemeket. Ő volt a szaltókirály. Tizennyolc éven keresztül – 1937-től 1955-ig – volt a magyar tornászválogatott tagja. 1948-ban ő lett a magyar tornasport első mesterfokú férfi bajnoka. Az 1948. évi londoni nyári olimpiai játékokon műszabadgyakorlatban olimpiai bajnoki címet szerzett. Lóugrásban bronzérmes. Pelle István 1932-ben, Los Angelesben nyert két olimpiai címe után ez volt a magyar tornasport történetében a harmadik magyar olimpiai aranyérem. 36-szoros magyar bajnok, jelentős mértékben neki köszönhető, hogy az 1940-es években a magyar talajtorna fejlődésnek indult. Visszavonulása után artista, majd az Állami Artistaképző Intézet tanára lett.