1934

Papp Kálmán miskolci százados világbajnok!

Margitsziget, május 15.

Peczérvölgyi Samu cikke

Pattanásig feszült idegekkel, halálos csendben figyelte a Margitszigetre kilátogató úri közönség – köztük Horthy Miklós kormányzó és felesége, valamint Gömbös Gyula miniszterelnök – a sportesemény küzdelmeit. A tét nem volt kicsi, hisz a világbajnokság döntőjét rendezték. Már két hete tartott ez az igen rangos verseny és büszkék lehetünk, hogy hazánk adhatott otthont az élőgalamb-lövő világbajnokságnak!

A döntőben a nemzetközi papírforma érvényesült. Köztudottan válogatottunk, mind egyéniben, mind csapatban a világ legerősebb csapata. A döntőbe is 8 magyar került, 4 olasz, 3 amerikai, 1 francia és 1 osztrák élőgalamb-lövővel egyetemben. A Borsod-Miskolczi Est is ott volt az eseményen és a magyarok közül kimondottan szurkoltunk Papp Kálmán százados úrnak Miskolcról. Szerencsére a döntőbe ő is bekerült.

A világbajnokság végjátéka pokoli izgalmakat hozott. A 24. galambnál már csak 5 magyar és 2 olasz volt versenyben. A 25. galambnál mindössze ketten maradtak, Dóra Sándor és Papp Kálmán. A 26. galamb eresztése hozta meg a páratlanul izgalmas döntő végét: Dóra Sándor vétett, Papp Kálmán viszont magabiztosan lőtte le a madarat! Így élőgalamb lövészetben világbajnoki címet szerzett Papp Kálmán! 2. Dóra Sándor, 3-7. dr. Lumniczer Sándor, dr. Montagh András, Gáspárdy István (Magyarország), Calastani, Suastalla (Olaszország), 8-15. Báró Bohus László, Szomjas László, báró Schossberger Viktor (Magyarország), Warren (USA), Figna, Rossini (Olaszország), Quiguignon (Franciaország), gróf Czernin (Ausztria).

papp kálmán átveszi vb aranyát
Papp Kálmán átveszi világbajnoki érmét!

A megérdemelt fantasztikus győzelmet kitörő lelkesedéssel ünnepelte a közönség. Papp Kálmán eredményével dicsőséget és hírt szerzett városának, Miskolcnak is. A világbajnok százados a miskolci tüzérezrednél szolgál, és mint a Miskolci Honvédtiszti Sportlövő Egylet tagja indult a versenyben. Már az előző számokban is mindenütt figyelemre méltó eredményekkel gyarapította évek óta aratott sikereit, míg a világbajnokság elnyerésével feltette koronáját céltudatos sportmunkásságának.

Az élőgalamb lövészet csapatszámát, sajnos nem sikerült a magyaroknak megnyernie, második helyezést értek el a francia válogatott mögött. Harmadik lett az osztrák, negyedik az olasz, ötödik a német élőgalamb-lövő válogatott.

Az utaztató megjegyzése:

Az élőgalamb-lövészet egyszer, 1900-ban a párizsi olimpia műsorán is szerepelt. A verseny végén a galambtetemek az egész pályát beborították, alig bírták őket összeszedni.