1938

Móricz Zsigmond és Arvi Järventaus Hejőcsabán

Miskolc, március 12.

Dudujka Pál cikke

Móricz Zsigmond és Arvi Järventaus a napokban Hejőcsabára látogatott. A magyar és a finn íróóriások dr. Holics Pál ügyvéd vendégszeretetét élvezik, aki egyúttal Móricz Zsigmond sógora, elhunyt feleségének legfiatalabb öccse.

első kép

Kevesen tudják, hogy Móricz Zsigmondot szoros rokoni kapcsolatok kötik megyénkhez, egyik sógora, Holics Jenő Járdánházán, míg a másik dr. Holics Pál Hejőcsabán a Középszer utcán lakik. Ebből következően a népszerű író gyakran megfordul a megyében, leginkább Miskolcon, illetve Hejőcsabán. Járdánházára már nem jár, hiszen első felesége, Holics Janka öngyilkossága után sógora teljesen megszakította vele a kapcsolatot. Dr. Holics Pállal azonban változatlanul jó viszonyt ápol, s ennek jegyében vendégeskedik most is nála. Vele tartott jó barátja, Arvi Järventaus finn regényíró, költő és pap, a Finn-Magyar Baráti Társaság elnöke, aki szintén vissza-visszatérő vendég Holicséknál.

ezgif.com video to gif

Järventaus országos körútja lezárásaként érkezett a községbe, hogy itt töltse magyarországi tartózkodása utolsó heteit. A finn író azt tervezi, hogy Holicséknál fogja befejezni útleírását, hogy tervezett szeptemberi visszatértével már az első készpéldányokból magával hozhasson néhányat. Järvenaus és Holicsék barátsága már hosszú évekre tekint vissza. 1936 őszén hat hétig élvezte a Holics család vendégszeretetét, itt fejezte be harmadik magyar tárgyú regényét a Szénégetőket, amely II. Rákóczi Ferencről és koráról szól. A regényíró oly kiválóan érezte magát Hejőcsabán, hogy már-már második otthonaként tekintett Holicsék házára. Az író mellesleg egyre szebben beszél magyarul, ami Holics Pál iskolás kislányának, Imolának köszönhető, aki már két évvel ezelőtt elkezdte beavatni a magyar nyelv szépségébe. Järventaus akkor magával is vitte a kislányt Finnországba, ahol Imola fél esztendőt töltött az íróval.

ezgif.com video to gif

Arvi Järventaus olyannyira szívébe zárta azóta Hejőcsabát, hogy komolyan fontolóra vette, hogy vesz ott egy kis telket, hogy azon egy kis kunyhót építsen magának. Tavaly aztán hatalmas meglepetésben volt része. Dr. Holics Pál egy kis parcellát vásárolt neki, ahol egy szobás konyhával és kamrával ellátott házat építtetett, amelyet az írónak ajándékozott.

ezgif.com video to gif

Móricz Zsigmond és Arvi Järventaus most tehát csupán magánlátogatásra, pihenés céljából érkeztek Hejőcsabára. Úgy tudjuk, mindketten előszeretettel üldögélnek kint a kertben, ahol pihenés mellett gyakorta alkotnak is. Móricz kedvenc helye egy öreg diófa alatti kerti asztal, ahol már számos elbeszélése és tárcája született.