1925

Miskolc Európa legtöbb klórmeszet ivó városa!

Miskolc, október 15.

Peczérvölgyi Samu cikke

Igen, igen jól érti a kedves olvasó! Újabb dicsőség városunknak! Immár egy éve Miskolc hetvenezer fős lakossága naponta 200 kilogramm klórmeszet iszik. Most már nemcsak a csonkamagyarország legdinamikusabban fejlődő városa Miskolc, nemcsak olyan nevezetességek fűződnek hozzá, mint az Avasi kilátó, a páratlan természeti környezet, a 999 csizmadia, a kocsonyában pislogó béka, hanem az is, hogy Európában a vezetékes vizet itt klórozzák egyedül.

A miskolci vízvezeték olyan unikum, ami már évek óta arról volt gyanús, hogy forrásába tisztátalan, fertőzésre alkalmas vízterületekről származó víz folyik, mégis amellett kardoskodott a vízművek igazgatója, hogy ez a tudomány szempontjából teljesen kizárt hidrológiai jelenség. Persze egészen addig, míg a Népjóléti Minisztérium kiküldötte, Andriska Viktor dr. egyetemi magántanár világosan ki nem mutatta, hogy olyan vizet iszik Miskolc lakossága, amibe a kórokozó anyagok korlátlan mennyisége kerülhet, vagyis egyike az ország legveszedelmesebb ivóvizeinek a miskolci vezetékes víz. Ez a meglepő megállapítás múlt évben felforgatta a városunk nyugalmát. A vezetékes víznek fokozott klórozása kezdődött, ez azonban azt eredményezte, hogy a klórozott víztől még jobban féltek, félnek az emberek, mint azelőtt és így történt, hogy egy milliárdos költséggel megépített vízvezetékrendszer mellett ivóvíz nélkül van a város.

ezgif.com video to gif

Mikor a miskolci vízzel kiderült ez a probléma a lakosok a ragályok elkerülése miatt nem mertek a vezetékes vízből inni, most meg nem mernek a klór miatt. Itt ülünk csonka országunk egyik leghatalmasabb vízbázisán és nem merjük használni. Ebből az okból kifolyólag Miskolc újabb rekordot is magáénak mondhat. Az ásványvíz, kristályvíz, gyógyvíz ügynökök Mekkája lett a város. Szinte mindenki csak ezeket issza, ja és a kocsmárosok örömére a bor és sör fogyasztása is megugrott, ami ez előtt sem volt elhanyagolható mennyiség.

Orvosok mondják, hogy sokkal több lett a hipochonder, mint valaha volt. – Fájdalmakat érzek, doktor úr, ugye, a vezetékes víztől lettem beteg? Vannak olyanok is, akik azt képzelik, hogy meggyógyultak, mióta nem isznak klórozott vizet.

Hiába bizonygatják tudós orvosok, hogy a klór pont azért kerül a vízbe, hogy a fertőzéseket megelőzzék, a miskolciak fel vannak háborodva, hiszen a klórt eddig csak fehérnemű tisztítására használták. Hodobay polgármester, hogy az embereket a vezetékesvíz ivására kényszerítse a közelmúltban 60 kutat tömetett be Miskolc területén.

Egyszóval áll a bál Miskolcon, a szomjas Miskolcon! Egész Európában ez az egyetlen hely, ahol klórozott vizet isznak az emberek. Az orvosok jórésze szerint teljesen ártalmatlan a klórozott víz, – bár vannak ellenvélemények is -, azonban Miskolc lakossága fogja bebizonyítani, hogy csakugyan így van-e. Erre vonatkozóan egy orvosprofesszor ezeket mondotta: „Ha még öt évig klórozott vizet isznak a miskolciak, a tudomány érdekében fel kell majd boncolni egy ilyen klórmészvizet ivó embert, és ha az orvosok semminemű szervi elváltozást nem találnak, akkor csakugyan ártalmatlan az ilyen víz.

Így kísérletezik a tudomány hetvenezer emberrel, Miskolcon klórmeszes vízzel.