1929

Minden gaztett elnyeri méltó büntetését

Miskolc-Rio de Janeiro, december 20.

Peczérvölgyi Samu cikke

A múlt héten, csütörtökön Rio de Janeiro-i otthonában halva találták Weissberger Eugen kocsmatulajdonost. Halála nem természetes volt, hanem bestiális gyilkosság áldozata lett. A rendőrség számtalan késszúrást állapított meg a testen és egy éles szerszámmal, valószínű szekercével a fejét is levágták. Otthonából minden értéket elvittek a gyilkosok. Weissberger Eugen erőszakos halálán senki nem lepődött meg, hisz hírhedt alvilági figura volt, de a bűnözői élete mellett még titkot is őrzött a múltja.

lebúj1

A történet sok-sok évvel ezelőtt, 1914-ben Miskolcon kezdődött. Élt a városban egy Schwartz Jenő nevű fiatalember, kinek szülei két bérház tulajdonosai voltak. Egész életük munkája volt ez a vagyon. A drága gyermekük, azonban nem sokban örökölte szülei szorgos, dolgos jellemét. Ő inkább a könnyebb meggazdagodás felé kacsingatott. El is határozta hát, hogy a legesleg könnyebbnek tűnő módszert választja: kirabolja szüleit. Ravasz módon eladta fejük felől a két bérházat, mégpedig úgy, hogy aláhamisította anyja és apja aláírását az általa kreált adásvételi szerződésre. A házakért kapott tekintélyes összeggel le is lépett Miskolcról. A szülők csak néhány nap múlva döbbentek rá az igazságra, hogy fiúk elbokázta a teljes vagyonukat. Feljelentés után elfogatóparancsot adtak ki Schwartz Jenő ellen és per kezdődött a jóhiszemű új tulajdonosokkal. Mivel a rendőrség úgy vélte, hogy a szélhámos ifjú külföldre szökött ezért sokáig nemzetközi szinten is körözték a jómadarat. De berobbant a világháború, Schwartz Jenő szülei belehaltak a fiúk tettébe és a pereskedésbe, Schwartz Jenő öccse elesett a fronton, a leánytestvér pedig felvidékre házasodott és 1920 után Csehszlovákiában találta magát. Az ügy szép lassan feledésbe merült. Senki sem kereste már Schwartz Jenőt.

Mindeközben Rio de Janeiroban Weissberger Eugen nevű osztrák bevándorló, aki számos szakmában kipróbálta már magát, de sehol sem tudott gyökeret verni link, léha, bűnözésre is kapható jelleme miatt, felesége halála után kocsmát nyitott.

lebúj

Hírhedt bűnöző lett ekkorra, és kocsmájába is főleg az alvilági söpredék járt. Maga sem vetette meg az alkoholt, állandóan részeg és agresszív volt. Nem csoda, hogy ilyen véget ért. Gyilkosai a kocsmával egybeépített házát teljesen kifosztották, minden értékét, a legutolsó alumínium kanálig elvitték a kegyetlenül megölt kocsmárosnak. Egyedül néhány ócska bútort hagytak ott, mert azokkal már tényleg nem tudtak mit kezdeni. Az egyik ott hagyott bútorban a helyszínelő rendőrök egy ütött-kopott kis ládikát találtak, benne iratokat, köztük egy levelet, amely a brazíliai magyar konzulhoz volt címezve.

Ebben az állítólagos osztrák állampolgár bevallotta a főkonzulnak, hogy nevét és személyazonosságát Ausztriában lopta és azonos a miskolci származású Schwartz Jenővel, aki ellen körözőlevél van kibocsátva. Részletesen leírta a szülei elleni bűncselekményt, majd végrendelkezett, hogy halála esetén vagyonát juttassák el Miskolcon életben maradt hozzátartozóinak. Ennek a levélnek alapján értesítette a konzulátus Schwartz Jenő borzalmas haláláról a miskolci hatóságokat. Közölték, hogy Schwartz Jenőnek nem maradt olyan értékű vagyona, amelyért szállítási költséget érdemes volna fizetni. A brazíliai konzulátus átiratát a régi aktákhoz csatolták az ügyészségen és ezzel a maga idejében nagy port felvert bűnügy iratai véglegesen, lezárultak.