1936

Mi kell egy jó estély megrendezéséhez?

Miskolc, február 1.

Peczérvölgyi Samu cikke

Borsod-Miskolczi Est: A szilveszter, a farsang, az estélyek és fogadások időszaka. Ezért Dr. Dévainé Erdős Böskét kérdeztük a jó vendéglátás fortélyairól. Nem lehet érdektelen az olvasó előtt, hogy most, amikor a legjobban benne vagyunk a meghívások, estélyek, kis és nagy feketék szezonjában, hogyan kell elegánsan, ötletesen és főleg olcsón vendégeket fogadni?

Dr. Dévainé Erdős Böske: A fő súlyt az olcsóságon kívül az ötletességre fektetném. Egész apró, kicsi dolgok ezek, amik mégis emelik az estély fényét. Azt hiszem, jó szolgálatot teszek asszonytársaimnak, ha elmondok néhány ilyen ötletes menüösszeállítást, terítést, szervírozást. A napokban egy vasárnap délután egyik előkelő divatdáma vacsorát adott 40 személy részére. A vendégek fél 7-kor érkeztek, akkor leültek bridgelni, közben sós és édes süteményeket, nemkülönben likőröket szolgáltak fel. Pontosan háromnegyed 9-kor megszólalt a gong és kinyíltak az ebédlő szárnyas ajtajai. Bent hatalmas asztal volt, gyönyörű fehér damasztabrosszal terítve. Az asztal közepén nagy kristály vázában a virágok úgy voltak elrendezve, hogy minden terítékhez nyúlt egy hosszú zöld levél koszorú. Továbbá ugyancsak az asztal közepén állott egy hatalmas májpástétom óra, ahol a számok szarvasgombából voltak kirakva és a mutató, ugyancsak szarvasgombából épen háromnegyed 9-et mutatott. Az volt az érdekes, hogy minden feltálalt étel valamilyen figura volt. A csokoládétorta például nagy játékkockának volt megcsinálva, amelyben a pontokat tejszín pontok alkották. A vaj pedig hólabdázó kislányhoz hasonlított, amelyik állandóan dob és körülötte már egy torony vajlabda gyűlt össze.

giphy

Borsod-Miskolczi Est: És, ha büfészerűen, svéd asztalos vendéglátást képzelünk el?

Dr. Dévainé Erdős Böske: Egy másik nagy estélyen büfészerűen volt megoldva a kínálás. Itt is szép fehér abrosszal volt letakarva az asztal és a közepén nagyon érdekes, most Pesten divatba jött Eisdekkeket helyettesítő kis négyszögletes tükördarabok tálcát alkottak, amelyen nagy virágcsokrok álltak, ezeket pedig szerte tükrözte a szobában a tükörtálca. Egy másik büfé viszont az asztalra felállított 3-3 ágú piros gyertyás kandeláberekkel ékeskedett. A meghívottak lobogó piros gyertyákat láttak az asztalon, ami nemcsak hogy szép volt, hanem gyönyörű színpompát kölcsönzött a roskadozó asztalnak. A vendégeket úgy vezették be, hogy lekapcsolták a villanyokat, csak az asztal világított.
Borsod-Miskolczi Est: Nagyobb fogadásoknál lehet gond, hogy az embernek egész este szorongatnia kell a poharát, mert, ha leteszi, elkeveredik. Milyen ötleteket tudna adni ezen kellemetlenségek elkerülésére?

hnet image

Dr. Dévainé Erdős Böske: Nagyon ötletesek pl. most a kis figurák, vagy színes számok, amiket a poharakba akasztanak, nehogy összekeverje valaki a magáét a máséval. Ezzel kedves meglepetést is tartogathatunk vendégeink részére. Ugyanis úgy lehet ezeket a figurákat összeállítani, összeválogatni, hogy mindenki egyéniségéhez legjobban illő figurát kapjon. Ezzel sok nevetés szokott járni, különösen, ha az illető gyengéjére tapinthatunk. Sok gond van a menü összeállításával is. Nagy feketére ma rendszerint feketekávét tejszínhabbal adnak, utána a vendégek száma szerint 2 vagy 3 tortát. Azután bort illik adni. Legújabban a háziasszonyok abban versengenek egymással, hogy ki tudja a borhoz a legegyszerűbb, de mégis ötletes tésztát kínálni. A nemes verseny azzal kezdődött, hogy egy híres szépasszony meghívott vendégeinek lángost adott a borhoz alaposan megsózva, megköményezve. Mondanunk sem kell, hogy úgy kaptak utána és egykettőre megették, hogy alig maradt a tálban valami. Erre a másik héten a „kebelbarátnő“ viszonozván a meghívást, – krumplipogácsával kedveskedett vendégeinek.

Borsod-Miskolczi Est: Ha igy haladunk, nemsokára száraz, sós kenyeret fogunk kapni vendégségben.

200w
A háziasszonynak nagyon kell vigyázni, hogy ne róla szóljon az este, hanem a vendégekről

Dr. Dévainé Erdős Böske: Ez azért nem valószínű. De végül néhány szót a vendéglátó háziasszony toalettjéről is szeretnék szólni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a háziasszonynak feltétlenül a legegyszerűbb ruhában kell vendégeit fogadnia. Elegánsnak csak a vendégeknek szabad lenniük. A háziasszony ilyenkor csak az ételekkel, a szervírozással pukkaszthatja alaposan barátnőit, a ruhapukkasztást hagyja akkorra, amikor barátnője visszahívja.