1934

Máskor majd Pesten lopjon

Miskolc, május 6.

Peczérvölgyi Samu cikke

Tegnap, mondhatjuk úgy, nagy érdeklődésre számot nem tartó, de az ítélet miatt mégis érdekes bűnügyet tárgyalt a Miskolci Járásbíróság. Az ügy vádlottja Bene András miskolci tanulatlan napszámos. Bene András életútja egyáltalán nem volt rögös, kitérőkkel teli, hisz fiatal kora óta mást sem csinált, mit lopott, néha rabolt, de általában kisebb fajsúlyú bűncselekményeket követett el.

Ebből kifolyólag Bene András életének nagyobb részét fegyházban töltötte. A javíthatatlan bű­nözőt a sopronkőhidai dologház­ból előző büntetéséből április 30-án bocsáttatták fel­tételes szabadságra. Bene visszatért Miskolcra és már pár nap múlva, má­jus 3-án újból letartóztatták, mert Kárpi Károly napszámos ruháit ellopta. Kárpi Károly is jó firma volt, régebbi barátság fűzte hősünkhöz, de ez esetben ő volt a sértett. Bene Úr, mivel Kárpiéknál lakott könnyen elemelhette az ominózus ruhadarabokat. Kárpi mikor észrevette, hogy bárhogy szeretne makulátlanul felöltözni nem sikerül, mert nincsenek meg hiánytalanul az ehhez szükséges ruhanemük és a házban sehol sem találja, szégyenkezve alul öltözöttségén, de mégis bejelentést tett a rendőrségen. Megnevezte gyanúsítottját is. Bár a feljelentéskor természetesen a Borsod-Miskolczi Est tudósítói nem voltak jelen, de lelki szemeink előtt látjuk, hogy Bene András nevének elhangzásakor a rend éber őrei homlokukra csapnak – „már megint ez a Bene” – és egy halk káromkodás után elindulnak begyűjteni a korhely napszámost. Ez viszonylag hamar sikerült is, mert hősünk a városban árulta Kárpi ruháit, hátha kell valakinek.

webp.net gifmaker

Bene András szombaton került a törvényszék Dolinay tanácsa elé, ahol tagadta a bűnösségét és azt adta elő, hogy azért vitte el Kárpi ruháit, mert jobbat akart érte adni. Azt bizonygatta, hogy egy faluban több öltözet ruhája van és ezt akarta elvinni Kárpinak.

A bíróság azonban Kárpi val­lomásával megcáfoltnak vette Bene védekezését, mert a káro­sult kihallgatása során kiderült, hogy cseréről szó sem volt, a ruhákat nem adta oda Benének, azokat Bene kilopta a házból.

A törvényszék Bene Andrást rovott múltjára való tekintettel, öt évi szigorított dologházra ítél­te. Az ítélet kihirdetése után az elnök megkérdezte Benét, hogy megnyugszik-e az ítéletben?
Nem, – jelentette ki Bene, – mert ezért Pesten csak másfél­ évet kaptam volna!

– Máskor majd Pesten lopjon, – jegyezte meg erre az elnök.