1933

Letartóztatták Toncsikát, a volt vármegyei főjegyző szeretőjét

Miskolc, február 22.

Dudujka Pál cikke

Újabb szenzációs esemény történt a Speyer-kölcsön felhasználása körüli panamák, jelesül az Apolló-botrány nyomozása eredményeként. Egy hete sincs, hogy letartóztatásba került Plank Miklós városi főjegyző, a vizsgálóbíró tegnap újabb megdöbbentő döntést hozott és Tafill Antóniát, az Apolló mozgószínház szép, szőke pénztárosnőjét helyezte előzetes letartóztatásba. A hír szabályosan megrengette Miskolc társadalmi életét, az eddig tanúként szereplő hölgy ugyanis a volt főispán, Görgey László felsőházi tag szeretője. Letartóztatását sokan politikai, vagy családi bosszúnak tekintik.

A detektívek délelőtt 10 óra tájban kaptak utasítást a pénztárosnő őrizetbe vételére. Az asszony sápadtan, egész testében megremegve fogadta azt intézkedést. Sírva fakadt és görcsös zokogásban tört ki. A detektívek alig tudták lecsillapítani. Végül összeszedte magát, felöltözött és kisírt szemmel adta át magát a rendőri intézkedésnek. A gyönyörű pénztárosnőt a rendőrkapitány röviden kihallgatta, átvette tőle az Apolló mozgószínház pénztárának a kulcsát, majd autótaxival átvitette a törvényszékre, ahol Sztehlik Károly vizsgálóbíró hallgatta ki. A hölgy ártatlanságát hangoztatta és határozottan tagadta, hogy része lett volna a már felfüggesztett városi főjegyző, Plank Miklós sikkasztásaiban.

5nu7

A csinos, fitos orrú, szőke nőt az egész város ismeri. A csehországi Troppauból származó hölgy jellegzetes alakja a városnak. Aki az Apolló moziba jár, nála váltotta eddig a jegyét. A magyar nyelvet kedvesen kerékbe törő hangja és bájos külseje sok-sok úriember szívét dobogtatta már meg. A rossznyelvek szerint túl sokét is. Azt rebesgetik, hogy a szép Antónia – közkeletűbb nevén Toncsika – miskolci karrierjét egy kiváló kuplerájban kezdte, ahonnan 1915-ben egy városi tisztviselő emelte ki és juttatta a városi tulajdonban lévő Apolló mozi pénztárosi fülkéjébe. Az akkor huszonhárom éves hölgy tehát új esélyt kapott az élettől és elismert társadalmi állással rendelkezve folytathatta pályáját. Toncsika valamikor ezután lett vitéz Görgey László akkori vármegyei főjegyző, jelenlegi felsőházi tag szeretője. Az egész város tudott a titkosnak nem mondható kapcsolatról, a hölgy így gyakorlatilag vitéz Görgey hivatalosan elismert kedvesévé vált.

ezgif.com gif maker
Görgey nem akarta elhinni a letartóztatást

Tafill Antónia letartóztatása mögött a városi közvélemény, de különösen a nagy kombinátorok két erőt sejtenek. Egyesek politikai okokkal magyarázzák és a nagy hatalmú és tekintélyű Görgey ellen meginduló harc nyitányát látják benne, amiért a volt főjegyző szembekerült Gömbössel a zsidókérdésben, és ezért most „kinyírják”. Mások családi perpatvarra gyanakodnak és a nyilvánosan megcsalt Görgeyné akcióját vélik felfedezni az ügyben. Bárhogy is van, Toncsika előzetes letartóztatásban marad, mint a miskolci panama-ügy egyik – kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali sikkasztás bűntettével meggyanúsított – vádlottja.

Az utaztató megjegyzése:

Az elhúzódó eljárás eredményeként Tafill Antóniát a törvényszék 1935-ben jogerősen felmentette a vádak alól.