1930

Különös szerencsétlenség a sajószentpéteri úton

Miskolc, december 4.

Peczérvölgyi Samu cikke

Talán nincs olyan háziállat a kutyán kívül, amihez annyira ragaszkodik az ember, mint a ló. Különös kapcsolat ez állat és ember között. A ló az embernek egyszerre haszonállata, mezőgazdasági munkáit segítő jószág, tehervivő, nagy távolságokat könnyebben elérünk általa, szórakozásban is fontos szerep jut neki, gondoljunk csak a lóversenyekre. És ne tagadjuk az utóbbi időkig a hadászatban, rendfenntartásban is fontos szerep hárult rá. Nehéz időkben a húsát esszük, békés időkben mindenünket is képesek vagyunk odaadni neki. Egy igazi lovasgazda képes együtt aludni a lovával, és semmi pénzért nem válna meg még az öregedő, hasznát annyira már nem vevő jószágnak sem. A ló ragaszkodik gazdájához, nem tud nélküle élni igazán. Sok történetet ismerünk az öreg gazdáról, akinek halála után kimúlt öreg lova is. Vagy gazdáról, családokról, akik hosszú ideig siratták elpusztult lovukat. Érdekes ez, hiszen nincs olyan ló, melynek ne adtak volna nevet. Ha neve van, már „személyisége” is van, hozzánk tartozik. Az ember és a ló több tízezeréves kapcsolata most újabb, ám annál szomorúbb eseménnyel bővült.

hnet image

Különös körülmények között történt szerencsétlenséget fedeztek fel csütörtökön a déli órákban Miskolctól néhány kilométernyire a sajószentpéteri országúton. Áldozata Fazekas István 20 éves lovascsendőr, aki koponyaalapi csonttöréssel a helyőrségi kórházban haldoklik. A szerencsétlenséget Fazekas lovának hirtelen kimúlása idézte elő.

A déli órákban a sajószentpéteri országúton Miskolc felé haladó utasok arra lettek figyelmesek, hogy az országút szélén egy kimúlt ló fekszik, amelynek teteme alól csizmába bujtatott emberi láb látszik ki. Odasiettek és megdöbbenve állapították meg, hogy a ló hullája alatt egy fiatal katonaruhás férfi fekszik mozdulatlanul, eszméletlen állapotban. A fiatal katona fejéből ömlött a vér és a ruhája is több helyütt véres volt. A szerencsétlenül járt katonát kiszabadították a ló hullája alól és bevitték a vámhoz, majd onnan a mentők a helyőrségi kórházba szállították. Itt kiderült, hogy a szerencsétlenség áldozata Fazekas István 20 éves lovascsendőrrel azonos, aki az esés következtében koponyaalapi csonttörést és belső sérüléseket szenvedett, úgyhogy állapota életveszélyes. Fazekas, mint a nyomozás megállapította, lovat jártatott az országúton. Közben a ló hirtelen összeesett és kimúlt. A lovasa kizuhant a nyeregből és az elterült emberre teljes súlyával ráesett a páráját kilehelt állat.

hnet image01

Érdeklődtünk a kórházban a szerencsétlenül járt csendőr állapota felől. Ott elmondták, hogy életveszélyes az állapota. Olyan súlyos koponyaalapi törése van, hogy, ha életben is marad, nem biztos, hogy újra épkézláb ember lesz. Az orvosok szerint súlyos sérülését az okozhatta, hogy esése után az úton lévő nagyobb kőbe verhette be a fejét, mielőtt a több száz kilós állat teljes súlyával rázuhant.

Hát igen! Ember és ló, ló és ember. Együtt él, együtt dolgozik, és most nagyon úgy fest, hogy együtt is hal!