1930

Kozmetikus és orvos – kettő az egyben

Miskolc, február 26.

Dudujka Pál cikke

A manapság állandóan változó világban egymás után nyílnak ki az ajtók a modern kor emberei előtt, s oly tudásra tehetnek szert – némi segítséggel – mint korábban soha! A szebbik nem szerencséjére így van ez a kozmetika terén is, amelynél frissebbnél frissebb tanácsok, alkalmazások látnak napvilágot, párhuzamosan az orvostudomány fejlődésével. Nem véletlen az egybeesés. A kozmetikát már az ókorban is az orvosi tudományok kiegészítő részének tekintették és bár manapság a kozmetikusok csak ritkán kerülnek ki az orvosok közül, Miskolc azon szerencsés városok közé tartozik, amely büszkélkedhet efféle ritkasággal.

A miskolciak számára nem ismeretlen Bónisné dr. Kelemen Ilona. Számos lebilincselően érdekes előadását hallgattuk már zenetörténeti témakörből, költészetről, vagy akár a női lélekről, de a legfontosabb számunkra mégis a hivatása, személyében ugyanis városunk népszerű orvos-kozmetikusát is tisztelhetjük. Három éve hirdették ki orvosi bizonyítványát és azóta a Széchenyi utca 11. szám alatt tart magánrendelést. Még furcsább az, hogy másokkal szemben ő hatalmas ismeretanyagát nem titkos tudásként rejti el a szélesebb közönség elől, sőt, bármikor szívesen megosztja tapasztalatait, tudását az érdeklődő közönséggel. Felettébb szimpatikus személye, lebilincselő, de még az egyszerű ember számára is közérthető előadásmódja adta az okát, hogy rákérdezzünk a kozmetika világának titkaira, amely oly népszerű a szépségüket megtartani kívánó hölgyek, asszonyok számára.

Dr. Kelemen Ilona hangsúlyozza, hogy a kozmetika világa korántsem újdonság, a szépségápolás egyidős az emberiség történetével. Ez sokak számára megmosolyogtató lehet, hiszen ha kozmetikáról hallunk, rögtön a púder, a rúzs és arcfesték jut eszünkbe, de már egyiptomi papiruszok és más történeti források is emléket állítanak az évezredekkel korábban élt hölgyek szépség iránti törekvéseinek, praktikáinak. A középkor egyszerűsége azonban nem kedvezett a kozmetika fejlődésének, a reneszánsz azonban már igen sok, részben ma is használatos receptet ad számunkra. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az elmúlt évtized a kozmetika fejlődésének soha nem ismert lendületet adott. Ebben szerepet játszott az is, hogy a fiatalság megőrzésére való törekvés a folyton fejlődő orvostudomány számára is feladatot adott. Lássunk hát néhány jó tanácsot!

hnet.com image (1)

Kezdjük a hajápolással, amely a szép és dús haj iránt áhítozó nőket és a kopaszodó férfiakat egyaránt érdekli. Kelemen doktornő hangsúlyozza, hogy a természettől kapott ajándékokat legjobban természetes eszközökkel őrizzük meg: az első és legfontosabb feladat a tisztaság! Hajat és fejbőrt tisztán kell tartani. Ez szinte közhelynek hangzik, de rendszeresen mégis kevesen tartják be. A tisztaság a kefe és fésű tisztántartásával kezdődik. Ezzel megóvjuk magunkat az esetleges fertőzésektől is. Idegen kefét és fésűt tehát sohse használjunk és a sajátunkat is időnként forró, szódás vízben tisztítsuk meg! A fejbőr tisztántartása langyos víz és szappan segítségével történik. Kitért a korpásodásra is, amely ellen a legjobb a rendszeres hajmosás. Általában elegendő a hetenkénti egyszeri hajmosás. Ha a haj erősebben zsíros, akkor gyakrabban történjen, de ha kevésbé, akkor már ártalmas lehet, mert a gyakori mosás túlságosan kiszárítja, a bőr száraz és pikkelyes, a haj pedig fénytelen és törékeny lesz. A hajápolásban az uralkodó elv a „semmit sem túlságosan, csak mértékkel”, mert a túlzott ápolás maga is tönkreteszi a hajat. És ha már itt tartunk, Kelemen Ilona a hajhullással kapcsolatban azt hangsúlyozza, egyes – bár tudományosan nem bizonyított – vélemények szerint azt baktériumok okozzák, vagyis fertőzéses betegséggel van dolgunk.
A sokak számára bosszúságot okozó fagy által okozott sérülések esetén a forróvizes lemosást, de még inkább az arcnak forró vízbe mártott vattával való megérintését javasolja. Éjszakára az arcot be kell kenni valamilyen fagykenőccsel, s megelőzésként kirándulásokra is ajánlatos valamilyen krémmel bekenni az arcot, hogy a hideg ellen védjük. Legjobb gyógymódja azonban a kvarcfénykezelés, amely során párszori besugárzás rendesen megszüntetni az összes panaszokat.
Az arcbőr ápolásával kapcsolatban elárulta, mind a száraz, mind a zsíros, vagy pattanásos arcbőrnél a legjobb kezelés a napi egy órai séta és a mérsékelt sportolás. Maga a bántalom ellen jó hatású a forró vízzel gyakori mosakodás, kénes és ichtyolos szappan használata. Nagyon jó a forró vizes borogatás is. Kis ruhadarabkát, vagy vattát olyan forró vízbe mártunk, aminőt az arc csak elbír és azt az arcra szorítjuk egy fél percre. Ezt a műveletet nagyon gyorsan többször egymásután megismételjük. Ennek hatására a melegtől kitágulnak a vérerek, az arc kipirul, kevéssel utána azonban ezek összehúzódnak, az arc alhalványul és a faggyúelválasztás is csökken, az arc tehát zsírtalan lesz. Hasonló megoldáson alapul az arcgőzölés is, amit azonban legalább 3-4 hétig rendszeresen és orvosi felügyelet alatt ajánlott végrehajtani, mert árthatunk is vele. Elterjedten alkalmazzák az alkoholos mosdóvizeket is, amelyek alkalmazása esetén az arc felfrissül és zsírtalanná válik. Ugyancsak jók a toilettecetek, de ártalmatlan szer a borax is, amely húszszoros hígításban jól csökkenti a bőr zsírosságát. A bőr zsírossága ellen tehát sok szer van, s ezek a bajt is jól tudják orvosolni.

hnet.com image

A szépészeti szerek használatával kapcsolatban hangsúlyozza, úgy, mint mindennek, ennek is céltudatosan és mértékkel kell történnie. A púder terén nem szabad felülni a hangzatos reklámoknak. A leghelyesebb az volna, ha mindenki kikérné orvosa tanácsát, mert igen sokszor ártalmatlannak jelzett készítmény tartalmaz higanyt, ólmos, vagy más nem közömbös szert és a tiszta rizslisztből készült púderek is gyakran mindenféle olcsóbb anyagokkal vannak keverve. Más púder kell a zsíros arcbőrnek és más a száraznak. Állandó használatra pedig egyik púderfajta sem közömbös, főleg alatta elhelyezett krém nélkül, mert elzárja a pórusokat, meggátolja a bőr lélegzését, a faggyúmirigyek kiválasztását.

Dr. Kelemen Ilona a ráncok eltüntetésének többféle módjáról is beszámolt Korábban a paraffininjekciókkal való kezelés volt a divatos, de ez mára túlhaladott, mivel bár a ráncos részeket kitöltve fiatalos teltséget kölcsönzött az arcnak, évek múltán a paraffin a befecskendezett helyekről tovább vándorolt és kellemetlen daganatokat képezett, szerencsétlen esetben, ha egyből a véráramba jutott, kellemetlen betegségeket okozott. Ezért ezt a kezelési módot már elhagyták. A másik kezelési mód a masszázs. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez is kétélű fegyver lehet, ha avatatlan kézzel végzik, s a bőr alatti kötőszövetet fellazítva, az arcot még ráncosabbá teszik. Szakszerűen végezve azonban az izmok lefutásának ismeretével, azokat megerősíti és a már hervadt arcot fölfrissíti. A leggyorsabb és a legtökéletesebb véleménye szerint az arcráncoknak sebészeti úton való eltávolítása. A ráncos területen egy előre kimért darabot kivágva, az így előállott hiányt a ráncos bőr megfeszítésével fedjük. A visszamaradó heget vagy hajjal takarhatjuk, vagy vonalszerű keskeny és egyáltalában nem szembetűnő heg elnyerésére törekszünk. Ez az eljárás fül előtt, szem alatt, állon, szóval az arc bármely részén és a nyakon, tarkón is végezhető. Egyetlen hátrány, hogy 4-6 éveként meg kell ismételni, mert ennyi idő alatt a bőr ismét meglazul.

Művészet-e a kozmetika vagy tudomány? Dr. Kelemen Ilona azt vallja, mindkettő. Formában szépet alkotni csak művészi érzékkel lehet, de hogy az az egészségünk rovására ne essék és a szépséghibák belsőszerű okai elháríttassanak, ahhoz már komoly tudományos meggondolásokon alapuló kezelésre van szükség.