1931

Kocsis Pálné tíz év fegyházat kapott

Miskolc, július 30.

Peczérvölgyi Samu cikke

Ki ne emlékezne még a múlt év december 3-án, Parasznyán elkövetett brutális férjgyilkosságra. A kis település és Miskolc is megdöbbent a bűntényen, elég hihetetlennek tűnt, hogy egy fiatalasszony ilyenre képes. Csak emlékeztetőül, a gyilkosság kiváltó oka a féltékenység volt. Kocsis Pál perecesi bányász és felesége már nyolc éve éltek házasságban. Házasságukból három gyermek is született és a négy tagú család egy fedél alatt élt Kocsis Pálné özvegy édesapjával G. Tóth Lajossal.

A gyilkosságot megelőző időkben a házaspár viszonya megromlott. A férj egyre többet ivott, féltékenységi jeleneteket rendezett, minden naposak voltak a házban a hangos kiabálások, és mindennaposak voltak az asszonyverések is.

image1

A gyilkosságot megelőző este Kocsis Pál illuminált állapotban tért haza, feleségét megverte és azzal fenyegetőzött, hogy nemcsak az asszonyt, hanem a gyerekeket is megöli. Kocsis Pálnéban ekkor érlelődött meg a gyilkosság gondolata. Rettegett férjétől, és elhatározta, hogy megelőzi férjét, hogy tervét valóra váltani ne tudja. Még este lefekvés előtt a kamrából becsempészte a baltát és a konyhában eldugta, majd amikor férje részeg fejjel már elaludt, hajnal 1 órától 3 óráig tépelődött, amig a végzetes elhatározásra nem jutott. Kilopózott a konyhába, behozta a gyilkos szerszámot, és többször lesújtott alvó férje fejére. Gyakorlatilag „péppé” verte Kocsis Pál fejét. Az egész hálószoba tocsogott a vérben.

image0

A tett elkövetése után a fiatalasszony megcsókolta alvó gyermekeit és önként ment el a jegyző házához, ahol az álmából felriasztott jegyzőnek beismerte tettét. A jegyző riasztotta a csendőrséget és nemsokára megszállták a házat a hatóság emberei. Kocsis Pálnét letartóztatták, és mivel a legkisebb gyermeke mindössze három hónapos volt, gyermekével együtt kedvezménnyel került Miskolcon vizsgálati fogságba. Az, hogy a most jogerőssé vált tíz éves fegyházbüntetése mellett ugyanazon perben apja G. Tóth Lajost 18 hónapot kapott, a nyomozás során napfényre került bizonyítékok alapján volt lehetséges. A vizsgálat kiderítette, hogy G. Tóth Lajos és Kocsis Pál nagyon nem szerették egymást. A gyilkosság előtti estén Após és vej együtt borozott egy perecesi pincében. Hamar egymásnak ugrottak és a vita hevében az após elővette a magánál tartott fegyverét és kétszer rálőtt Kocsis Pálra, de oly ittas volt ő is, hogy nem találta el. A pincében tartózkodók kicsavarták kezéből a fegyvert, erre Kocsis Pál alaposan megverte az öregembert. Később kibékültek és együtt mentek haza. Otthon az öregember a bíróság előtt tett állítása szerint lefeküdt és az éjszakai gyilkosságról semmit sem tudott. Ezt a bíróság lehetetlennek tartotta és a lánya vallomása ellenére is bűnrészességet állapított meg, amiért 18 hónapot kapott.

Kocsis Pálnét az ítélethirdetés után azonnal átszállították Márianosztrára, ahol megkezdte 10 éves büntetését. A gyermekeket rokonok vették magukhoz.

Kocsis Pálné ügye, nemcsak a tett brutalitása miatt volt szenzáció értékű, hanem mert Miskolc és környékén, Borsod Vármegyében több, mint tíz év óta nem követett el gyilkosságot nő.