1934

Kínos körülmények között bukott le a szeretőt tartó földbirtokos

Miskolc, július 30.

Dudujka Pál cikke

Majzler László földbirtokos, aki éveken át óriási összegeket áldozott a miskolci Attila Futball clubra, a minapi hírek szerint igen kínos helyzetbe került miután titkos barátnője egy nyílt távirattal buktatta le felesége előtt.

Majzler László gesztelyi földbirtokos úri társadalmunk egyik ismert és elismert alakja. Bár felesége révén földjei Gesztelyhez kötik, állandó lakását Miskolcon tartja. Majzler úr a legkülönbözőbb okok miatt vált széles körben ismertté. Mintatehenészetével több állat- és mezőgazdasági kiállításon tüntették ki; miután kilenc éve megvásárolta az addig fakerekes vízimalmot, azt nagyszabású, modern üzemmé szervezte át; de nevéhez fűződik egy professzionális futballcsapat, az Attila megalakítása és megszervezése, amelyre évekig súlyos összegeket áldozott. Sokan nem értették, milyen megszállottság vezette a földbirtokost a csapat ily bőkezű támogatására, rossz nyelvek szerint mindössze azért alapította és pénzelte az Attilát, hogy a meccseken a pálya szélén szaladhasson fel, s alá és a levegőben végezhesse le azokat a rúgásokat, amelyeket a játékosok a pályán kihagytak. Tény, mi tény, tengernyi pénzt áldozott az Attilára, azt viszont csak kevesen tudták, hogy a futball mellett a női bájak megszállottja és egy színésznő „barátja” is.

12xv

Kávéházi hírek szerint Majzler földbirtokos úr kedvese a miskolci színház egyik prominens művésznője, akinek igen magas költségeit természetesen ő állja. Így történt ez nemrég is, mikor titkolt barátnőjét Olaszországba küldte, hogy kipihenje a legutóbbi színi évad fáradalmait. Eredetileg úgy tervezték, hogy édeskettesben látogatják meg Itália gyönyörű vidékeit, különösen egy kis fürdőhelyet, ahova Majzler úr fiatalon számos alkalommal ellátogatott és amelyet meg akart mutatni a művésznőnek. A közös utazás terve azonban meghiúsult, miután a földbirtokos úr felesége – az úr nős, kétgyermekes családapa – ezt nem engedte. Így hát a primadonna egyedül kelt útra, hogy két hétig élvezze az olasz fürdőhely szépségeit és élvezetes adottságait. Elutazása után néhány nappal Majzler úr igen kínos jelenet elszenvedője lett. Hazatérve neje várta kisírt szemekkel, fagyos hangulatban és a következő szavakkal fogadta:

– Te gazember! Föladtam a pénzt a cafkádnak, mégpedig táviratilag, ahogy parancsolta! – majd elé dobta a táviratot, amelyben a művésznő közölte – immár bizonyosan nem titkos kedvesével –, hogy a pénzét ellopták, ott áll egyetlen fillér nélkül Olaszországban, amelynek szépségeit – minthogy hirtelen nyomor szakadt reá – sem élvezheti. A színésznő táviratilag kért utánpótlást, teljes nevével és olaszországi címével megjelölve.

Majzler úr szörnyen elsápadt az írás láttán és végtelenül megalázva érezte magát asszonya előtt. Az összeg kifizetése persze nem okozott súlyos nehézséget a dúsgazdag földbirtokosnak, az erkölcsi megsemmisülés azonban annál inkább. A kínos hírt azóta messzire viszi a szél, erről suttognak kávéházakon belül és kívül egyaránt. Azon kávéházakon belül, amelyeket korábban oly gyakran látogatott és immár kerül Majzler úr. No nem azért, merthogy az urak előtt lelepleződött volna szeretőjével, hisz az ezen körökben közismert volt, hanem azért, mert valamilyen fura okból kifolyólag úgy véli, a kávéházi urak is ludasak a felesége előtti lebukásában.