1876

Keresztény pékek rágalmazása húsvét idején!

Miskolc, március 31.

Peczérvölgyi Samu cikke

Mára egyöntetű vélemény a városban, hogy húsvét táján a Miskolcon kapható pékáruk minősége hirtelen leromlik. Érdekes ez, hisz Miskolc mindig is híres volt a lisztből készült finomságaira. Még rigmus is született a miskolci kenyérről, melyet országosan is ismernek: „Miskolc, Debrecen, Komárom, süssön kenyeret mindhárom”. És évek óta ilyentájt esszük az ízetlen, barna, rossz minőségű lisztből készült porózus, morzsálós kenyeret, kiflit, zsemlét, rágcsáljuk a hamar kiszáradó vacak termékeket. Mi lehet ennek az oka?

Egyes dühös vélemények szerint, mivel a keresztény húsvét és a zsidó húsvét a pészah szinte egybe esik, de a zsidó húsvét egy hétig tart, amikor az izraeliták nem sütnek, ezért a keresztény pékek kihasználván az egy hetes „konkurencia nélküliséget” spórolni akarnak, hisz nincs más vetélytárs a piacon. Ezért rossz ilyenkor a Miskolcon kapható pékáru, mert a keresztény pékek ekkor spórolják meg a költségeiket. A dühös közvélemény azzal fenyegetőzik, hogy a pékségek el fogják veszíteni kuncsaftjaik jelentős részét, ha ez így folytatódik.

De hallgattassék meg a vádolt fél is! Mi lehet az igazság a rágalmakból, a nyerészkedés szándékából? Lapunk megszólaltatott egy neve elhallgatását kérő keresztény péket. A keresztény pék elmondta, hogy a miskolci tisztes, dolgos pékeknek fáj ez a közhangulat. Nem akarnak ők ezen az egy héten nyerészkedni, szeretnék termékeiket most is a legjobb tudásuk szerint előállítani, csak van egy kis bökkenő! Való igaz, ez a bökkenő a pészah, a zsidó húsvét.

afeac7f11c43c60a8343113d0a380648

Tudniillik ilyenkor az izraeliták olyan nagy mennyiségben vásárolják fel a lisztet a pászka sütéshez – és ezért nagy kedvezményeket kapnak a malmoktól -, hogy a keresztény pékeknek már csak a silány liszt marad. A gondot még fokozza, hogy ilyenkor még nincs aratás, múlt évi lisztek vannak eltárolva a malmoknál.

A pékek ilyenkor rendszeresen barnább és erőtlenebb lisztet kapnak, mint más időkben, már pedig az tudni való, hogy amely liszt barnább annak kelése nem olyan. Ha az ember a pékárut kezébe veszi és széttöri, nincs meg belülről az a fehérsége, aminek lenni kellene.

Hát nem tudjuk… Két ellentétes vélemény. Lehet, hogy a nyerészkedést hangoztatóknak van igaza? Vagy a megvádolt keresztény pékek mondanak igazat? Nézetünk szerint a keresztény pékek nem hazudnak, hisz az év többi részében nincs gond a minőséggel. Ez az egy hét nem éri meg nekik hitelük kockára tételét.

kereszténypékek

Tehát ha mégis a keresztény pékeknek van igazuk, reméljük ez nem vezet izraeliták elleni forrongáshoz. Mert egyébként is, hogy nézne ki az, hogy egy ilyen keresztes háborút a pékek vezetik? Bár Jézus is azt mondta: „Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!” Lehet, hogy a miskolci húsvéti kenyér pusztító fegyverré is válhat! Na, mindegy! Magunk részéről a kenyeret, zsemlét, kiflit, pászkát egyaránt szeretjük!