1938

Kardpárbajjal végződött a szolgabíró botrányait kiteregető újságírók ügye

Miskolc, július 23.

Dudujka Pál cikke

Ifj. dr. Éles Géza vármegyei tb. szolgabíró nem egy gentleman. Fiatalkora óta botrányok kísérik pályafutását, de atyja társadalmi és politikai kapcsolatainak köszönhetően még sosem került ezek miatt bajba. Két hete aztán a Miskolc című hetilap hosszú cikkben sorjázta vérlázító tetteit, s a következmény nem maradt el. A fiatalember párbajra hívta mind a cikkírót, mind a lap felelős szerkesztőjét

Ifj. Éles Géza lelkülete már fiatalon kiütközött, a nyilas mozgalom indulásakor – amelynek patikus apja jelentős támogatója – néhány diósgyőri fiatalemberrel próbálta összemérni erejét. A két méteres, nagyhangú fiatalember az egyik alkalommal – apja és családja becsületének védelmére hivatkozva – Szűcs Ferencet, a diósgyőri képviselőtestületének tagját inzultálta az utcán, amiért pénzbüntetésre ítélték. Egy másik alkalommal Müller József könyvkereskedő üzletének kirakatát törte be, de apja előkelő kapcsolatainak közbenjárására, a sértett – némi kártalanítás fejében – visszavonta feljelentését. Családja kapcsolatainak hatására Diósgyőrben már nem is merészkedtek szembe vele az emberek, inkább nyeltek egy nagyot és kerülték a vele való találkozást.

A fiatalember aztán jogi doktorátust szerzett és a miskolci járásnál szolgabírói kinevezést kapott, ami után immár a megyeszékhelyen folytatta botrányos szerepléseit. Lillafüreden belekötött egy vállalkozóba, aki az inzultuson felháborodva átnyújtotta névjegyét. A nyilvános párbajkihívást a fiatalember nem viszonozta, de sajátságosan módon válaszolt arra. Névjegyét egy nehéz kővel bélelt papírba csomagolta, majd azt a vállalkozó hálószobájának üvegablakába vágta. A vállalkozó és Éles végül lovagias úton, párbajjal rendezték az ügyet. Még 1934-ben egy Pannónia kávéházban történt tettlegesség okán Reiner Ede bútorkereskedővel is párbajozott, a tusakodás során Éles a homlokán, Reiner pedig a nyakán sérült meg súlyosan, majd a miskolci törvényszék mindkettőjüket 100-100 pengő pénzbüntetésre ítélte párbajvétség miatt.

párbaj

A most 25-26 éves ifj. dr. Éles Géza hevülete azonban ezután sem csökkent, s az elmúlt hónapokban tetőfokára hágott. Nagycsütörtökön egy avasi borgőzös látogatás után az Erzsébet fürdőben kötött bele a pihenni kívánó emberekbe, a Kispipa étteremben pedig egy helyi, nála 35 évvel idősebb főszerkesztőt „Ki innen zsidó!” felkiáltással szégyenített meg nyilvánosan. Az idős újságíró lovagias elégtételt kért, Éles azonban ehelyett becsületbíróságot kért a sértett ellen. Kocsmai és utcai hangoskodása mellett azzal is felborzolta a kedélyeket, hogy az utcán nyíltan fixírozza a hölgyeket, de nem áll távol tőle a nyilvános zsidózás és a hatósági közegek sértegetése sem.

Július 5-én, egyetlen éjszaka leforgása alatt több botrányt okozott Szűkebb társaságával előbb a tapolcai buszmegállóban hangoskodott, s tett zsidózó megjegyzéseket a várakozókra. Az autóbuszon aztán tovább folytatta botrányos viselkedését, az utazókat a csengő folytonos megnyomásával zavarták, a kalauzt pedig lehülyézték. Az esetnél jelen volt Halász József, a város idegenforgalmi hivatalának vezetője is, aki miután sérelmezte Élesék viselkedését, válaszul azt kapta: „Ha az a nagykalapos úr nem fogja be a száját, kap két pofont!”, majd Éles – bár köztisztviselőként politizálási tilalom vonatkozik rá – fenyegetően kijelentette: „Kiseperjük ezt a piszkos zsidó társaságot a városatyáktól kezdve. Jövünk! Harc, harc!” A botránysorozat a Szemere étteremben folytatódott, ahol az egy előkelő társaság egyik tagjára –  aki a diplomáciai testület egyik tagja és a Miskolc felelős szerkesztője kíséretében érkezett– azzal kiáltott rá, hogy „Mi az, te is zsidókkal jársz?” Fináléként az éjszaka hajnalban a Pannónia kávéházban egy nehéz ólom hamutartó dobálásával fejeződött be.

Durva inzultusait megelégelve a Miskolc című hetilap két hosszú közleményt jelentetett meg, részletesen taglalva a fiatalember és baráti társasága garázdálkodásairól. Bár az újság utóbb megjelentette Éles Gézának a cikkek állításait – részben – cáfoló közleményét, a tb. szolgabíró nem érte be ezzel, s párbajra hívta az újság felelősség szerkesztőjét, Lőcsei Elemért és a cikkíró Barna Imrét.

A két párbajra július 22-én, pénteken reggel a miskolci tüzérlaktanyában került sor. Ifj. dr. Éles Géza először Lőcsei Elemérrel vívott meg. A felelős szerkesztő jobb alsó karján, a fiatalember a homlokán és jobb arcán kapott éles vágást. Az összecsapás után a felek nem békültek ki. Egy óra szünet elteltével Éles Géza immár Barna Imre hírlapíróval küzdött. Ezúttal ugyancsak az arcán és a karján szenvedett vágást, míg Barna Imre a lapockáján. A párbajt végül mindkét fél harcképtelensége folytán megszüntették. A segédek a feleket békülésre szólították fel, a felhívás azonban ezúttal is eredménytelen maradt.

Ifj. dr. Éles Géza párbaj-sorozata ezzel nem ért véget, a közeli napokban Fehér Ödönnel, a miskolci Reggeli Hírlap főszerkesztőjével fog megküzdeni. Reméljük azonban, hogy a fiatalembert szemmel látható, s talán maradandó sérülései bírják jobb belátásra, s újabb inzultusok, hangoskodások, megalázások és botrányok helyett immár szolgabírói feladatainak betöltésére fogja energiáját fordítani. Már ha a vármegye nem elégeli meg a történteket, s ki nem pengeríti őt rövid úton a köztisztviselői karból.