1935

Jó kis választás lesz az idei!

Miskolc, március 29.

Peczérvölgyi Samu cikke

Már alig várja mindenki az 1935-ös országgyűlési választásokat. Magunk részéről, mint független időutazó lap mi sem bánnánk, ha pár nappal később lenne. Ugyanis március 31-április 4. között, illetve április 6-án és 7-én lesz ez a Magyarország sorsát újabb négy évre meghatározó politikai aktus. Bár mi már most tudjuk az eredményt, de inkább időzzünk el egy kicsit a kampányidőszak legvégénél, hisz élesedik a verseny és ez a kampányfinis felettébb durvára és mulatságosra sikeredett.

Országosan elmondható, hogy a kormányzó párt, a Gömbös Gyula vezette Nemzeti Egység Pártja (NEP) felmérések szerint vezeti a népszerűségi listát, de igen feljöttek nyakukra az Eckhardt Tibor vezette Független Kisgazdák. Hát igen! Régen volt már, amikor Eckhardt és Gömbös, mint két Szegedről indult fiatal politikus és jóbarát (Eckhardt még Gömbös párbajsegédje is volt 1924-ben) egy csatasorban állva támadták Bethlent és politikáját. Később Gömbös átlépett Bethlen pártjába és Eckhardttal viszonyuk hűvössé vált.

03
Eckhardt Tibor és Gömbös Gyula árgus szemekkel figyeli egymást a kampányfinisben

Most a két pártvezér, – bár mindenki tudja, hogy valami titkos paktumot azért kötöttek a választások idejére -, a jó helyezésért és a győzelemért bármire képes.

Ebben a választási hadjáratban Miskolc és Borsod valamint Heves különleges helyet kapott. A feltörekvő kisgazdák itt a legnépszerűbbek az országban, komoly veszélyt jelentve a kormányzópártra. Nem véletlen, hogy Eckhardt Tibor szinte már haza sem jár, állandóan Miskolcon és a megyében nagygyűlésezik, legutoljára múlt héten, március 21-én volt itt, de a Gömbös-féle kormányzó párt sem tétlenkedik. Természetesen nekik több eszköz áll a rendelkezésükre.

Tegnapelőtt rendőrök, csendőrök, detektívek lepték el dr. Soltész János ügyvédnek, a Magyar Jövő szerkesztőjének miskolci lakását. Soltész János szervezi Eckhardt Tibor választási kampányát a kápolnai kerületben és Kompolt községben. Bár a rend őrei bírói végzést nem tudtak mutatni, de alapos házkutatást tartottak Soltész Jánosnál, kommunista röpiratok és irományok birtoklásának gyanújával. Semmit sem találtak, de az ügy itt még nem ért végett. A szerkesztőt minden tiltakozása ellenére megbilincselték és közölték, hogy felsőbb parancsuk van a letartóztatására és Kompoltra szállítására. Ezután a megdöbbent és még mindig tiltakozó újságírót megvasalva kivitték a Tiszai-pályaudvarra. Felesége szeretett volna a férjének valami ennivalót adni a pályaudvaron, de a csendőrök ezt nem engedték. Soltészné beszaladt a Magyar Jövő szerkesztőségébe és elmondta az eseményeket. A szerkesztőség megtelefonálta az esetet dr. Ulain Ferencnek, aki a Kisgazdapárt országos választását vezette.

Soltész Jánossal a csendőrök az éjszaka folyamán érkeztek Kompoltra, ahol egy csendőr százados dühösen fogadta embereit, akiket ez előtt nem sokkal még ő küldött Miskolcra. Levétette a bilincset Soltészról és sűrű, alázatos bocsánatkérések közepette elengedte.

ezgif.com gif maker
A kompolti csendőr századosnak főtt a feje a kínos ügy miatt

Ezzel a kínos üggyel párhuzamosan Kompolton a csendőrök kommunista szervezkedés gyanújával letartóztatták a kápolnai kerület és Kompolt község jómódú gazdáinak többségét, akik történetesen a Kisgazdapárt helyi és kerületi vezetői, prominens személyei voltak. Az egyikük pajtájában, a kas alatt egy iratot találtak benne nevekkel, akik állítólag a kommunista szervezkedés tagjai. A műbalhé azonban hamar tisztázódott, hisz már Soltész letartóztatása után és Kompoltra érkezése előtt kiderült, hogy az egészet a kompolti jegyző és Hedry Lőrinc, Heves megyei főispán eszelte ki. Utasításukra rejtették el a „kommunistagyanús” iratokat is. A letartóztatottakat hamar kiengedték. Hírek szerint ma már mosakodnak rendesen: „nem így akartam”, „nem erre gondoltam”, „ki hitte volna, hogy ez lesz belőle?”

Most mondja meg valaki mi értelme volt ennek az egésznek, amikor az ominózus kerületben csak Eckhardt Tibor és a kisgazdák az egyedüli indulók? Ja, lehet, hogy ez a két lúzer nem tudott a Gömbös Eckhardt paktumról!

ezgif.com gif maker2

Az utaztató megjegyzése:

 Az egész amatőr kivitelezésű ügy nyilvánosságra került, mindenki tagadott és kifarolt az ügyből. Aztán közös erővel elsimították. A főispánnak és a jegyzőnek semmi baja nem esett.

Eckhardt Tibornak Soltész Jánossal volt egy megállapodása, amit be is tartott. A választások után lemondott kápolnai kerületi képviselőségéről, és mivel Miskolcon is nyert csak azt tartotta meg. A megüresedett kerületben Soltészt indították a kisgazdák, és a mandátumot az időközi választáson meg is szerezte.