1927

Gyilkosság a Petőfi-utcában

Miskolc, október 28.

Hámori-Hammerstein Arisztid Fidél és Peczérvölgyi Samu cikke

 A profizmus múlt évi bevezetése óta erős dekadenciát mutató, egyre fénytelenebbé váló miskolci amatőr futballt egyik csapás érte a másik után. Katasztrofális bevételkiesések és hatalmas játékosveszteségek sújtották a klubokat. A miskolci csapatok mellett a diósgyőri egyesületek is elveszítették közönségük jelentős részét. Szurkolóik az Attila csapatának fanatikus hívei lettek. A Miskolci Munkás Testedző Egylet (MMTE) már addig is sokat áldozott a professzionizmus oltárán. Most azonban valódi vérveszteség is érte a miskolci munkásság legnagyobb egyesületének kissé hanyatló formát mutató labdarúgó csapatát!

Vasárnap este 10 óra körül gyilkosság történt Miskolcon. A véres esemény színhelye a Petőfi utca volt, ahol Szűcs József kocsis zsebkésével mellbe szúrta Schiffmann Jenő lakatossegédet, a Szemere FC, illetőleg MMTE egyik jó nevű játékosát. Schiffmann Jenő a késszúrás következtében percek alatt meghalt, a tettest előállították a rendőrségre, ahol letartóztatták.

ezgif.com gif maker
Schiffmann Jenő nagy reménységű, kiváló lapbdarúgó volt

A véres esemény előzményei az egyik Petőfi-utcai kocsmába vezettek vissza. Itt mulatott Schiffmann Jenő néhány barátjával. Az eddigi vallomások szerint, a kocsmába időközben betért Szűcs József Mészáros-utca 6. szám alatti lakos, és apósa, Tolvaj István. Az új vendégek a jó hangulatban lévő futballisták közelében foglaltak helyet az egyik kerek asztalnál. Szűcs már a kocsmába érkezésének első perceiben provokatív módon viselkedett a futballistákkal szemben. A kocsmáros csendre intette a hangoskodó Szűcs Józsefet, mire az egy borosüveget akart a kocsmároshoz vágni. Ebben a szándékában a futballista és barátai megakadályozták és a garázda kocsist apósával együtt eltávolították a korcsmából. Szűcs József a kocsma előtt még nagy botrányt rendezett, beverte az italmérés ablakait és bosszúállással fenyegette meg Schiffmann Jenőt és barátait. Szűcs lesben állt, megvárta Schiffmannt, és egy kapumélyedésből előugorva a Petőfi utca 31. számú ház előtt – Most megdöglesz, kutya! – felkiáltással mellbe szúrta. Schiffmann Jenő vérző testtel esett össze az úttesten és csak annyit tudott mondani, hogy: megszúrtak. Elvesztette eszmélettét. Még élt, amikor a mentőkocsiba tették, de el sem indultak vele az Erzsébet-kórházba, amikor a szerencsétlen futballista kiszenvedett. A tragikus végű Schiffmann Jenő holttestét a hősök-temetőjének hullaházába szállították.

schiffmann

Schiffmann II. halála az összes sportköröket mélyen megrendítette. A rendőrség a nyomozás befejeztével megállapította, hogy Szűcs József kocsis lesből támadt áldozatára, és egyetlen késszúrással megölte. Szűcs kihallgatása során végig önvédelemre hivatkozott, de a kihallgatott tanúk terhelően vallottak a kocsisra, akit részeges, garázda embernek ismertek.

Tegnap Schiffmann Jenőt mély részvét mellett a Ghilányi-utca 37. számú gyászházból temették. A temetésén az egyesület testületileg vett részt. Az első és ifjúsági játékosok dresszben álltak sorfalat a koporsó mellett és az északi sportkerület valamennyi egyesülete képviseltette magát.

Az utaztató megjegyzése:

Schiffmann Jenő a Szemere FC és az MMTE csapatának halfja volt. Gólerős tehetséges labdarugó, az olimpiai keretnek is tagja. Csapataiban a középpálya minden részén, mind az előre, mind a védekező játékban kitűnően teljesített, de a kortársak szerint ő is ugyanabban a „betegségben” szenvedett, mint a csapata: jelesült rengeteg 11-est kihagyott.

Szűcs József 1927. december 23-án állt bíróság elé. Miskolcon a Dolinay tanács vezette tárgyalás váratlan ítéletet hozott. A tárgyalás során kiderült, hogy az események nem teljesen úgy játszódtak le, mint ahogyan a korabeli újságokban is megjelent. Bár Szűcs várta a focistákat a kocsma előtt, de azok egyszerre kirohantak és üldözőbe vették a tettest. Közrefogták és ekkor történt a gyilkosság. A bíróság elfogadta a vádlott érvelését az önvédelemről és elsőfokon felmentette Szűcs Józsefet. Gotthielf József dr. a Schiffmann család képviselője megfellebbezte az ítéletet és a bűnügy a debreceni ítélőtáblához került. 1929. január 21-én az ítélőtábla megsemmisítette a törvényszék végzését és Szűcs Józsefet bűnösnek mondotta ki. Álláspontjuk szerint az önvédelem ténye vitathatatlan, de a vádlott a fenyegetés mértékét meghaladó védekezést tanúsított. Ezért nem gyilkosság miatt, „csak” erős felindulásban elkövetett halált okozó súlyos testi sértés bűntette miatt ítélték el. Egy év börtönbüntetést kapott. Szűcs József 1931. július 9-én szabadult.