1909

Egy újabb nagyszerű sport Miskolcon!

Miskolc, augusztus 21.

Peczérvölgyi Samu cikke

Örvendetes, hogy az utóbbi évtizedekben újabb és újabb sportok váltak népszerűvé Magyarországon. Természetesen először javarészt Budapesten, s szép lassan a vidéki városokban is. Miskolc bár későn ébredt a vidéki városok között, de mára már számos sportág lelt otthonra városunkban és alakultak meg egyesületei, sportkörei.

Most, Szent István napján jeles eseménynek lehetett tanúja a szépszámú, lelkes és kitartó miskolci közönség. Újabb, Magyarországon csak néhány éves múltra visszatekintő – 1890-ben tartották az első fedettpályás versenyt – sportág képviselői kápráztatták el küzdelmükkel a publikumot. Olyan számokban mérték össze erejüket többek között a klasszikus számokon kívül, mint például a plunging verseny, tányérkeresés, hendikep, nagy staféta-verseny, előnyverseny. Büszkén mondhatjuk tehát, hogy végre Miskolcra is megérkezett a fedettpályás versenyúszás sportja!

A verseny rendezősége helyesen gondolkodott, amikor ezt a nagyszabású versenyt népszerűsítés céljából életre hívta, mert ezzel az úszás nemes és egészséges sportjátnak szeretetét nálunk is meghonosítani próbálja. Reméljük ez a verseny első mérföldköve lesz annak, hogy néhány éven belül miskolci sportolók is fel tudják venni majd a versenyt a fővárosiakkal.

hölgyek
Feltűnően sok volt a verseny iránt érdeklődő hölgyek száma

A program 15 órakor vette kezdetét. Az Erzsébet fürdő uszodáját zászlókkal díszítették fel, a medence körül székeket raktak. Csakhamar megtelt az uszoda, amely már hangos volt a Budapestről jövő mintegy 40-50 úszó lármájától. A szép sportünnepélyre nagyszámú érdeklődő közönség jelent meg, köztük igen sok hölgy. A hangulatra nem lehetett panasz, hisz nagy ováció fogadta a versenyzőket, a győzteseket. Összességében egy lelkes, izgalmas délutánja volt ez Miskolc sportéletének. Ezt a nagyszerű sikert a rendezők állhatatos munkája, a közönség támogatása és a budapesti sportegyletek nagyarányú részvétele garantálta.

A miskolci úszóversenyen az alábbi számokban indultak versenyzők a győzelemért: Junior verseny 50 yard, Miskolc város bajnoksága 50 yard, Fejestávugrás (plunging), Vendégek versenye 100 yard, Miskolc város bajnoksága 500 yard, Előnyverseny 50 yard, Tányérkeresés 2 szer 12 tányérral és búvárúszás 1 percen belül, Oldal úszás 100 yard, Miskolc város bajnoksága 100 yard mellúszás, Előnyverseny 200 yard, Staféta főverseny 4 x 50 yard, Gyermekverseny 25 yard, Miskolci hölgyek versenye 50 yard, Ifjúsági verseny 50 yard, Miskolc város bajnoksága 100 yard hátúszás, Mellúszás előnyverseny 100 yard, Műugrás, Nagy staféta verseny 3 x 50 yard, Staféta verseny 12 x 25 yard.

200w

A vízipóló mérkőzés elmaradt, a műegyetemi díjat az MTK, az egyletközi pontversenyt a MAFC nyerte 30 ponttal második az MTK lett. A versenyen az ország összes jeles úszói starthoz álltak. A lebonyolítás zökkenőmentes volt.

A tegnapi sportesemény sikerét látva Miskolc városában több, mint bizonyos olyan úszóélet alakul, ami követésre méltó példát fog adni valamennyi nagyobb vidéki városunknak.