1948

Egy halott zsidó személyazonosságával bujkált a volt rendőrtiszt

Budapest-Szikszó, június 18.

Dudujka Pál cikke

Nem mindennapi ügyben ítélkezett a napokban a budapesti népbíróság. Egy volt rendőrtiszt egy elhunyt zsidó személyazonosságával bujkált évekig Szikszón, s ebben a néhai férfi felesége segítette, aki a tisztet rokonainak férjeként mutatta be. A gyanú szerint a szerelmespár a nyilas időkben üldözöttek százait zsarolta meg és fosztotta ki.

Burgheim Endre autókereskedő 1940-ben ismerkedett meg a nála idősebb Jámbor Ilonával, aki abban az időben a Hunnia Filmgyárban dolgozott mint segédszínésznő. A feltűnően csinos, elegáns asszonyt rövid ismeretség után vette el az autókereskedő, házasságuk azonban csak rövid ideig tartott. 1942-ben Burgheim Endrét zsidó származásúként Gödöllőn egy munkásszázadhoz vonultatták be, ahonnan Ukrajnába került és még 1942 telén eltűnt. Az egyedülálló asszony tovább vezette az autóüzletet, keresztényként rá nem vonatkoztak a zsidóellenes rendelkezések. 1944 májusában aztán megismerkedett Szerdahelyi Imre rendőrtiszttel, aki a svábhegyi Gestapóhoz volt beosztva.

végleges
Jámbor Ilona és Szerdahelyi Imre

A rendőrtiszt és az özvegy között szerelmi viszony keletkezett. A vád szerint ördögi tervet eszeltek ki, amely szerint az asszony fölkeresi zsidó ismerőseit, szívességből vállalkozik arra, hogy elrejti az értékeiket, amit azonban nem adnak vissza nekik. A gyanúsítás szerint sok-sok zsidó család vagyonához jutottak így hozzá, egy zsidó családot pedig – amely vonakodott az értékeiket átadni – Szerdahelyi a Gestapó kezére juttatott.

A háború végeztével, 1945 tavaszán a szerelmespár az asszony Szikszón lakó rokonaihoz költözött, ahol Jámbor Ilona a férjeként mutatta be a rendőrtisztet. Szerdahelyi így három évig élt Burgheim Endre néven, egy volt üldözött személyazonosságával, s a helyi közellátási hivatal vezetője lett. Az Államvédelmi Osztály 1948 februárjában akadt a volt rendőrtiszt nyomára, s a szerelmespár az ÁVO Andrássy úti székházában kötött ki. A nyomozásról kiadott közlemény szerint a lakásukban megtartott házkutatás során mintegy öt, kiló súlyban rejtegettek ékszereket, aranyórákat, fülbevalókat, ezüstholmikat, de értékes szőnyegeket és festményeket is foglaltak le náluk.

image0
A házkutatás során rengeteg arany és ezüst értéket foglaltak le a nyomozók

A budapesti népbíróság László Dezső által vezetett tanácsa június 17-én tárgyalta ügyüket. A vádlottak tagadták bűnösségüket és csak a Burgheim név használatával kapcsolatban elkövetett közokirathamisítást ismerték be. Az asszony határozottan tagadta, hogy zsidóüldöző lett volna, s hangsúlyozta, rokonságában igen sok zsidó van. A népbíróság Szerdahelyi Imrét hat évi kényszermunkára, „feleségét” bizonyíték hiányában felmentette a vád alól.