1956

Csak szerződött, vagy menekült is Miskolcra a bájos színésznő?

Miskolc, szeptember 4.

Dudujka Pál cikke

A Déryné Színház évadnyitóján mutatták be a társulat legújabb tagjait. Közöttük egy fiatal színésznő, Sturcz Edit keltett nagy feltűnést, akit szinkronszínészként az egész ország ismerhet már. A tehetséges színművésznő friss diplomásként Miskolcon kezdi hivatásos pályafutását. A rossz nyelvek szerint azért is fogadta el a – mellesleg igen megtisztelő – vidéki meghívást, mert szabadulni akart egyik rajongójától, a párt Politikai Bizottságának nőfaló tagjától, Kovács Istvántól.

Sturcz Edit huszonkét éves, de már egy ország ismeri. Még főiskolásként vált a mozinézők kedvencévé. Két éve szinkronszínészként debütált, ő volt az Egy nyáron át táncolt című svéd film főszereplője, Kerstin – vagyis a gyönyörű színésznő, Ulla Jacobsson – magyar hangja. A tóparton meztelenül fürdőző Kerstin látványa azóta is élénken él férfitársaink emlékezetében, s érdes bájú magyar hangja sokak szívébe lopta be magát. A színésznő tavaly megkapta első színpadi szerepét is, a Madách Színházban a Dulszka asszony erkölcse című lengyel komédiában Dayka Margit, Psota Irén és Darvas Iván partnereként játszotta Henrietta szerepét. Akik látták, azt mondják, a nyurga, sajátos humorú kamaszlány szerepében csak úgy vibrált körülötte a színpadi levegő!

ulla
Ulla Jacobsson

Sturcz Edit most végzett a színművészeti főiskolán, osztályában egyedüli nőként és azonnal meghívást kapott. Szeptembertől a miskolci Déryné Színház társulatát erősíti. Az évadnyitó ülésen Horváth Gyula és Paczolay Sándor és mások társaságában mutatta be kollégáinak Mészöly Tibor színigazgató. A színésznő már megkapta első szerepét is, Molnár Ferenc Liliom című darabjában Szirtes Ádám mellett láthatjuk. Első miskolci szereplését nagy izgalommal várjuk, nem titkolhatjuk el azonban, hogy a színésznő Miskolcra érkezése talán egy kissé rossz szájízzel is társult.

sturcz 02

Kovács István volt Borsod megyei párttitkár – most a Politikai Bizottság nagyhatalmú tagja – közismerten a szebbik nem nagy hódolója. A mellesleg nős pártfunkcionárius korábban Ferrari Violetta színésznőt akarta magának szeretőként megkaparintani, de miután a hölgy kikosarazta, Sturcz Edit iránt kezdett gyengéd érzelmeket táplálni. Kovács minden bizonnyal látta az Egy nyáron át táncolt című filmet, s a svéd színésznő meztelen látványát nem csak Sturcz hangjával, de személyével is összeköthette, s most őt akarja megszerezni.

sturcz01

A fiatal színésznő tehát nem kizárt, hogy azért is fogadta el a miskolci meghívást, hogy így szabaduljon meg kellemetlen, de annál nagyobb hatalmú fővárosi „udvarolójától”. Bárhogy is történt, mi miskolciak csak örülhetünk, hiszen egy igazi tehetséggel gyarapodott a miskolci színtársulat, s minden bizonnyal fantasztikus alakításokkal fogja megörvendeztetni városunk színházszerető közönségét.