1936

Éjjeli látogatók a Bató-kriptánál

Miskolc, szeptember 11.

Tegnap éjszaka szokatlan esemény zavarta fel Miskolc egyébként legcsendesebb külvárosát. A késő éjszakái órákban muzsikaszó szűrődött ki a református temetőből. A külvárosi házak lakói riadtan ébredtek a szokatlan zajra. Az éjszakai csendháborításra később előkerült a járőröző rendőr is, aki a sötétben, a sírok között botorkálva kereste a tetteseket. Egyre tisztábban csengett a nóta, míg végre az egyik monumentális sírbolt előtt előtűnt egy cigánybanda, melynek két úriember dirigálta a bús és vidám magyar nótákat. A kripta a Bató-család sírboltja volt és a két úriember a 70 évvel ezelőtt elhunyt szépséges Bató Eszternek adott éjjeli zenét. A Bató-családot nem hiszem, hogy be kellene mutatni az időutazók lapja olvasóinak.

A pernahajderek a sírnál

A konkrét ügy folyamán kiderült tehát, hogy Bató Eszternek adtak éjjeli zenét szombaton éjszaka Kovács Ákos és Burida Lajos miskolci úriemberek. Igazoltatás után ellenállást nem tanúsítva a rendőrségre kísérték őket.Megkeresésünkre a Miskolci Rendőrkapitányság szóvivője megerősítette értesüléseinket: „Tegnap hajnali egy óra körül a miskolci deszkatemetőben szokatlan csendháborítási és kegyeletsértési esemény történt, melynek során az arra járőröző kolléga a Bató-család kriptájánál találta a szóban forgó, miskolci illetőségű urakat, és egy pár cigányzenészt. Nevezettek szemmel láthatóan középsúlyos alkoholos befolyásoltság alatt álltak. Rendőr kollégánk felszólította őket, hogy fejezzék be jogellenes cselekedetüket, és az időközben megérkezett erősítéssel a rendőrségi ügyeletes szobára kísérték őket.

Rendőrségi sajtótájékoztató a Deszkatemplom előtt

A társtettesként, folytatólagosan zenei szolgáltatás nyújtó cigány muzsikusokat adataik feljegyzése után elengedtük. Kovács Ákos és Burinda Lajos a kihallgatásán azzal védekezett, hogy hetven éve nem kapott már szegény szép Bató Eszter éjjeli zenét, ezért úgy gondolták, talán örülni fog a lelke ott lent a hideg sírban.” A rendőrség befejezte a tanúk kihallgatását és átadta az ügyet a kihágási bíróságnak.