1934

Az Attila csodálatos megmenekülése a kieséstől (2. rész)

Miskolc, május 30.

Peczérvölgyi Samu cikke

Még ki sem moshatta a gőzmosodás az Attila játékosainak mezéből a kispesti füstszagot, máris robogott tovább a bajnokság vonata és csapatunk számára a végjáték még két mérkőzése kiemelt fontosságú volt a bennmaradás szempontjából. Május 13-án a Somogy együttese látogatott Miskolcra. Az Attila a Kispesten lejátszott megismételt mérkőzésnek köszönhetően elmozdult az utolsó helyről. A tabellán ekkor a Nemzeti előtt, a Somogy után a 11. helyen állt a 12 csapatos bajnokságban. A Somogy csapata Miskolcon nem tűnt legyőzhetetlen ellenfélnek, hisz a fanatikus közönség buzdítása mellett jóval komolyabb játékerőt képviselő csapatok is csak nehezen tudnak Miskolcról győztesként távozni. A mérkőzés várakozásainknak megfelelően alakult és az Attila a Kispesten bezsebelt 1 pont mellé Miskolcon begyűjtötte a 2 pontot a Somogy 1:0-ás legyőzésével.

20210421 155829

Kerekebb lett már a világ az Attila csapatának és a lelkes miskolci drukkereknek. Az utolsó fordulóban a tabellán legutolsó Nemzeti gárdája volt az ellenfél Miskolcon, és ha az Attila csak egy pontot is szerez, már elkerüli az osztályozót és biztos bennmaradó. A pünkösdvasárnapra kitűzött találkozót, ha lehet az mondani még a szokásosnál is nagyobb érdeklődés kísérte. Páratlanul izgalmasnak ígérkezett a mérkőzés, még Budapestről és a Felvidék városaiból is érkeztek a meccsre. Az Attila csapata koncentrált felkészüléssel várta az összecsapást. És kifutott a játéktérre a két csapat, illetve kifutott volna, de a Nemzeti nem jelent meg a mérkőzésen!

Az előzményhez hozzátartozik, hogy a profi liga szabályzata szerint a vendéglátó csapat fizeti a vendégcsapat útiköltségét. Az összegnek a mérkőzés előtti nap déli 12 óráig kell beérkeznie a szövetséghez, amit át adnak a vendégcsapat képviselőjének. Az Attila vezetősége szombaton reggel 10 órakor távirati úton elküldött 500 pengőt Budapestre, a Labdarúgó Szövetség címére. A most már megállapított tényállás szerint a budapesti főpostán 11 óra 10 perckor átvették az express-távirat jelzésű átutalást és a szóban forgó összeget azonnali továbbítás céljából a 318-as számú kézbesítőnek adták, hogy azt nyomban vigye el az MLSz Vadász utcai irodájába. Teljesen érthetetlen, hogy a táviratkézbesítő csak kilencven perccel később jelentkezett a pénzzel az MLSz-nél, holott köztudomású, hogy távirat kikézbesítése néhány perc leforgása alatt mindig megtörténik. A pénzt a Vadász utcai irodában Balogh Miksa a Nemzeti csapatának alelnöke várta. 12.01-kor, mivel a pénz még nem érkezett meg kijelentette, hogy az Attila szabályt szegett, a Nemzeti nem utazik Miskolcra és a győzelemért járó 2 pontot csapata a zöld asztalnál akarja bezsebelni.

edzés

Másnap Miskolc harci lázban égett! Mindenki az Attila nagy mérkőzésére, a bennmaradási meccsre volt kíváncsi. Több ezres tömeg gyülekezett a Népkertnél, mert nem hitte senki, hogy a Nemzeti nem jön el. Ez olyan mértékű sportszerűtlenség lenne, amire józaneszű szurkoló nem is gondolt. Bár a pénz a posta hibájából 46 percet késett, de így is a Nemzeti akár Berlinbe is elmehetett volna ennyi idő alatt. És akkor az Attila a bíró sípjelére kivonult az emberekkel roskadásig megtöltött stadion gyepére és… a Nemzeti nem volt sehol! Beváltották sportszerűtlen ígéretüket és a mérkőzést fellebbezéssel akarták a maguk javára eldönteni. A miskolci csapat 20 percig kint állt a pályán és a bíró, a szabályok értelmében lefújta a mérkőzést. Óriási tűntetés kezdődött. Sokszáz ember özönlött a pályára és dühösen követelték a sportszerűtlen „szabálycsavarók” megbüntetését. Az Attila ellenfellebbezést nyújtott be a szövetségnek, mivel a Nemzeti nem jelent meg a mérkőzés időpontjában, illetve a szövetséghez benyújtott panaszában 6000 pengőt követelt a meccs elmaradása miatt visszatérített jegyek miatt.

20210421 160833
A Csabagyöngye nem az Attila!

A szövetség fellebbviteli bírósága május 25-én úgy határozott, hogy a találkozót meg kell ismételni, mégpedig május 28-án. Bár érezhető volt a szövetség korifeusain, hogy inkább a budapesti csapatok felé húznak, de ebben a botrányos ügyben inkább salamoni döntést hoztak, annyival megspékelve, hogy az Attila kárigényét elutasították. A megismétlendő mérkőzésre azért a szövetség nem átallott három budapesti bírót kijelölni, ami eddig nem volt szokás. Az Attila fellebbezett, amit először nem fogadtak el, majd mégis belementek abba, hogy az egyik partjelző vidéki legyen. Ekkor már Miskolcon ismét tűntetés szerveződött a budapesti elnyomók ellen, de ez a döntés némiképp megnyugtatta a kedélyeket.

Elérkezett május 28, a várva-várt nap! Embererdő a népkerti stadionban és környékén, félelmetes hangorkán fogadta a csapatokat. A tömeg felváltva szidta a Nemzetit, a labdarúgó szövetséget és éltette az Attilát. A mérkőzés jó iramú találkozó volt, az Attila magabiztosan kézben tartva a meccset megérdemelten 1:0-ra legyőzte riválisát. Ekkor már senki nem haragudott a Nemzetire és a szövetségre egy hatalmas ölelés és csók volt a stadion. Az Attilának sikerült, Miskolcnak sikerült, jövőre is profiligás csapatunk lesz! (vége)