1970

Az Angyal

Miskolc, december 1.

Dudujka Pál cikke

Ki ne ismerné Az Angyal című televíziós sorozatot, amelynek főszereplője, – a Roger Moore által megszemélyesített – Simon Templar veszélyes és kockázatos kalandok során akár a brit vagy az amerikai titkosszolgálatokkal szemben is felveszi a harcot? És ki ismeri a szocialista Angyalt, aki a brit Templarral szemben épp a titkosszolgálatnál, a politikai rendőrségnél vetette meg lábát? Érdemes odafigyelni rá, a napokban őt nevezeték ki a Munkásőrség megyei parancsnokhelyettesévé.

Férfiszemmel nehéz megítélni, hasonlítható-e a mi Angyalunk a sármos angol színészhez, élete azonban bizonyosan bővelkedett kalandokban. Angyal András 1921-ben született Fehérgyarmaton, majd Mátészalkán nevelkedett, ahol négy polgári iskola elvégzése után kereskedő tanuló lett. Szakmájában csupán néhány évet töltött, 1941-től különböző hivataloknál volt kisegítő munkaerő, majd a háború őt is a katonasághoz szólította. 1944 tavaszától a szovjet fronton harcolt, majd a visszavonulás során elhagyta alakulatát és hazaszökött. 1945-ben már a Szociáldemokrata Párt tagjaként vetette be magát a politikai életbe, s emellett a rendőrséget erősítette. 1946-ban a Magyar Kommunista Pártba igazolt át, s e kötelék egy életre szólt. Azóta rendíthetetlen híve a kommunizmusnak, tántoríthatatlan harcosa és egyúttal engedelmes fia a Pártnak. A Párt utasítására jó tíz éven át volt a politikai rendőrség egyik legelszántabb tagja, az ellenséggel szemben sosem ismert kíméletet. Ez az elszántság emelte fel őt pályáján, s 1950-től egészen az 1956-os forradalom átmeneti győzelméig az Államvédelmi Hatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Osztályának helyettes vezetője, majd – az ÁVH színlelt megszüntetésével – a megyei Főosztály parancsnokhelyettese volt. Pozícióját nem rengették meg a főnökváltások sem, Bakos Pál és Szabó Márton államvédelmi őrnagyok, majd Dáni János és Kucsera László alezredesek parancsnoksága alatt sem ingott meg széke, mint ahogy az ellenséggel szembeni harcba vetett hite sem. Nem csak vezetőként vette ki részét e harcból, 1951-ben még ő maga is végzett beszervezéseket, így neki köszönhetően született meg egy „Kiss Ilona” fedőnevű ügynök. Hogy a besúgó fedőneve az akkor még főhadnagyi rendfokozatban lévő Angyal mókás hangulatával magyarázható, vagy az illető szexuális irányultságával, talán örök rejtély marad, de „Kiss Ilona” egy férfi volt.

angyal andrás templar
Angyal András a magyar Simon Templar

Az ÁVH-nál töltött hosszú évek alatt Angyal András elvtárs igen eredményes munkát végzett. Hogy is végezhetett volna mást, hisz a Szovjetunióban a titkosrendőrök képzésére létrehozott Dzserzsinszkij iskolában okították ki a szakma csínjára-bínjára. A kemény munka szakmai felemelkedéssel is járt, 1952-ban már századosi, 1956-ban őrnagyi rendfokozatban és az ügynöksereget irányító operatív osztály irányítójaként küzdött a Párt ellenségeivel szemben.

1956 forró őszi napjaiban aztán neki is menekülnie kellett. Miután az ÁVH miskolci székházából sortüzet zúdítottak a tüntetőkre, a következményektől félve a mi Angyalunk is kereket oldott. Messze nem jutott, letartóztatták, s az egri, majd a miskolci börtönbe zárták. A cellában töltött napok a sokat látott ÁVH-st is megrendítették, valósággal összeroppantották az idegrendszerét. November 4-e után a szovjetek kiszabadították, s Angyal ismét a politikai rendőrség tagjaként vette fel a harcot az ellenséggel. Meghurcolásának emlékei azonban mély sebként bénították munkájában. 1957 áprilisában leszerelt, majd évekig különböző vállalatok közép-vagy felsővezetőjeként működött. Volt a Lenin Kohászati Művek szociális igazgatójának titkára, a TSZ Beruházási Iroda igazgatója, a Borsodi Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója, majd főosztályvezetője és egyben pártalapszervi titkára.

Egy harcos azonban mindig harcos marad. Angyal elvtárs 1958 óta kiképzőként erősítette az új párthadsereget, a Munkásőrséget. Nem oly kemény társaság ez, mint a „párt ökle”, az ÁVH volt, de azért megteszi, ha ütni kell, tudnak. Angyal András meg is találta itt a számítását, s vezetői képességeit is volt módja kamatoztatnia. 1968-tól a Miskolc városi Munkásőr Zászlóalj parancsnokaként harcolt az ellenséggel, a napokban pedig ismét fejlebb lépett a ranglétrán, s 1970. december 1-től a megyei munkásőrség parancsnokhelyetteseként folytathatja küzdelmét. Hogy angyali főnök-e Angyal elvtárs? Ezt talán túlzás volna állítani, felettesei szerint magával és beosztottaival szemben igényes, fegyelmezett, de egyik legfőbb tulajdonsága – mint oly sok kommunistának – a szerénység! Angyal elvtárs tehát végre megtalálta helyét. Az egykori ÁVH-s vezető immár a párthadsereg megyei parancsnokhelyettesként szolgálja a Pártot, a kommunizmus szent ügyét.

Az utaztató megjegyzése:

Angyal András alezredesi rendfokozatban 1976 végéig állt a Munkásőrség megyei szervezetének élén, ekkor nyugállományba helyezték. 1993-ban hunyt el.