1932

A Villamostársaság árdiktatúrája ellen tiltakoznak a diósgyőriek

Elégtelen szolgáltatás, magas ár és az igényekre fittyet hányó Villamostársaság

Diósgyőr, június 19.

Élénk felháborodás kíséri manapság a közlekedési vállalat működését, a tiltakozás különösen Diósgyőrben hangos, ahol úgy vélik az elégtelen szolgáltatás árdiktatúrával párosul.

Míg a filléres gyorsvonatok a városok és vidékek népét néhány pengőért sok száz kilométerre is elviszik, addig a Villamostársaság nem változtat árain. A MÁV vezetőivel szemben, kik belátták, hogy a sűrű garas többet ér, mint a ritka forint és hogy az alacsonyabb ár magasabb utazóközönséget von maga után, a Villamostársaság mit sem törődik a gazdasági válság miatt anyagilag tönkrement és tönkretett közönséggel.

villamos

A monopolhelyzetben lévő vállalat határtalan érzéketlenségét mutatja, hogy megmarad eddigi üzleti politikája mellett, amelynek lényege: akinek nem tetszik, járjon gyalog! Írhat, ordíthat, kiabálhat, kérhet bárki, a társaság nem fogja beállítani a kedvezményes szakaszokat Újdiósgyőr-Vasgyár, Diósgyőr-Őrház, Vasgyár-Őrház viszonylatokban. Akkor sem fog járatni éjféli kocsit egész Diósgyőrig, ha az egész község megveszekedik és megpukkad is. Mit sem törődnek azzal sem, hogy míg a fűtött és kényelmes erdei vasúton olcsóbban utazhatunk, addig a villamoson jóval magasabb áron fűtetlenül, s agyonfázva. Hiába követelik már régóta azt is a diósgyőriek, hogy a Szent Anna templomnál szüntessék meg az átszállási kényszert, a Villamostársaság ugyanúgy fittyet hány erre, mint ahogy arra is, hogy ne csak Diósgyőr-Szent Anna viszonylatban lehessen bérletet váltani, de Diósgyőr-Városháztér és Vasgyár-Városháztér között is! Diósgyőr népe régóta kívánja, hogy az utolsó villamos ne csak a Vasgyárig, de Diósgyőrig is közlekedjék és ne csak ünnepkor, de állandóan. Lehetetlen állapot az, hogy télvíz idején gyalog kutyagoljon mindenki Diósgyőrig a sínek mellett. Hogy mit szól ehhez a Villamostáraság? Semmit.

A legmegdöbbentőbb az, hogy az utazók még mindig baromi türelemmel tűrnek, fizetnek és fáznak, holott bojkott alá kellene venni a villamost! Vajh, mit tenne a tisztelt Villamostársaság, ha utazóközönség valóban úgy tenne, ahogy ő javasolja, vagyis gyalog járna?