1989

A repülés csodás százada!

Miskolc, december 31.

Peczérvölgyi Samu cikke

Ha visszatekintünk a XX. századra kétségkívül az emberiség egyik legnagyobb vívmánya a repülés, elszakadás a földtől. Régi vágy volt ez, hisz a történelem folyamán időről-időre kísérleteztek az emberek azzal, ami a madaraknak természetes. Az ógörögöktől kezdve Leonardón át visszatérő gondolat volt a repülés. Századunk ebben is áttörést hozott.

Bár az alább bemutatandó, általunk összeállított filmecske nem kötődik Miskolchoz és a megyéhez, de emlékezzünk csak vissza. A miskolciak is élénk érdeklődést mutattak a repülés vívmányai iránt. Már a kezdetektől fogva részese lehetett a bemutatóknak, az új találmányoknak. Jártak itt magyar aviatikusok, járt itt Ladis Lewkovicz, a híres pilóta, köztünk élt a miskolci Kovács László géptechnikus, aki repülőgépet akart tervezni, vagy épp Huska Vilmos puskaműves, aki ígért találmányával szintén felülről akarta látni földünket. Miskolc és a megye látta a Zeppelint szállni fedélzetén Horthy Istvánnal, Karinthy Frigyessel, és gr. Almássy Lászlóval. Itt jegyezzük meg, hogy Almássy grófról Kairóban repteret neveztek el, azért lett az első leszállópálya neve Almaza.

De láttuk a szövetséges repülőket Miskolc és a megye felett halált szórni, de láttunk műrepülő országos bajnokságot is. Szóval a repülés miénk is!

Az alábbi kis filmünkkel a repülés hőskorát mutatjuk be. Jó szórakozást kívánunk.