1934

A polgármester hasonmása

Miskolc, augusztus 2.

Dudujka Pál cikke

Mily kegyetlen ábrázattal sújt egyeseket az élet! Hórihorgas orr, kiguvadt szem, majomhoz hasonló ábrázat – ízléstől függően sokak szégyenkeznek külsejük miatt. Antal János miskolci címfestő azonban mindenkinél kellemetlenebbül érzi magát fizimiskája okán: éppúgy néz ki mint a polgármester.

Antal János elismert címfestőmestere a városnak. Arany János utca 8. szám alatti műtermében az elmúlt jó tíz évben sokan megfordultak már. Üzeme az egyik legmodernebbül fejlesztett cégfestőműhely Miskolcon, amelyből a legízlésesebb kivitelű cégtáblák, reklámok, feliratok, képek és más műremekek kerülnek ki, de kocsi- és sírtáblái is igen népszerűek. Finom ízléséről tanúskodó munkái közül talán üvegtábláit, arany festéseit és modernül stilizált betűit emelhetnénk ki, tehetségét azonban nem kell külön hangsúlyoznunk, megtették azt már az elmúlt évtizedben számos ipari kiállításon. Legutóbb tavaly büszkélkedhetett nyilvánosan munkáival, a városháza dísztermében megnyílt cipészipari kiállítás feliratai és tábláit is ő készítette. Jó mesteremberként természetesen az iparos társadalom egyik megbecsült alakja, az Avasaljai Jótékony Iparosasztaltársaság vezető egyénisége.

hodobay
Antal Jánost még az iparosbálon is "érdemtelenül" köszöntötte a tömeg

Antal Jánosnak azonban van egy nagy bánata, amelyről mindenki tud, de aki ismeri, úriemberként nyíltan sohasem tenné szóvá: szegény cégfestőmester annyira hasonlít dr. Hodobay Sándor polgármesterre, hogy akár az alteregója is lehetne. Bár szegény Antal János sokat bosszankodik emiatt, valljuk be, igen mulatságos esetek sokasága történt már meg vele. Kezdjük talán azzal, hogy az Urak utcáján – ahol a polgármester is lakik családjával – posztoló rendőr néha feszes haptákba vágja magát és szalutál neki. Még kellemetlenebb a helyzet, ha Antal mesternek a városházán van dolga, mert mikor végigmegy valamelyik folyosón, s a tisztviselők megpillantják az ablakon keresztül, rögvest fokozott igyekezettel temetkeznek aktáikba, munkát mímelve, nehogy megrója őket a polgármester tétlenségük miatt. Szegény Antal János még szórakozóhelyeket sem látogathat „büntetlenül”, a sörcsarnokban előfordult már, hogy mikor iparostársaival vígan fogyasztott, a szomszéd asztalnál valaki megjegyezte: „Nézzétek a polgármester urat, milyen népszerű ember! Ott sörözget az iparosokkal…“ A legkellemetlenebb esetek azonban vasárnaponként történnek meg vele. Az Úr napján, amikor a címfestő jobb ruhát ölt magára, gyakran megesik, hogy ügyes-bajos emberek kalaplevéve köszöntik és ő méltósággal tűrve fogadja e köszöntéseket, hiszen csak nemi kiálthatja oda mindenkinek: „Nem vagyok polgármester, csak címfestőmester!“

Szegény Antal János talán nem bosszankodik már soká. Dr. Hodobay Sándor polgármester széke a folytonos botrányok, legújabban az Apolló mozgószínháznál és az Erzsébet fürdőnél történt visszaélések miatt megremegni látszik, s talán hamarosan átadja hivatalát másnak.