1933

A parasznyai gonosz mostoha

Miskolc, május 10.

Dudujka Pál cikke

A mesék vissza-visszatérő alakjai a csúf boszorkák és a gonosz mostohák. Történeteinken nőttünk fel, s nőnek fel gyermekeink is. Mégis hátborzongató érzés, mikor ezen alakok életre kelnek, s kiderül, itt élnek közöttünk. Ez az érzés fogott el annak a parasznyai asszonynak hírére, ki felett a miskolci törvényszék tegnap ítélkezett.

Fodor Józsefné egy szemrevaló, barna hajú fiatalasszony egy parasznyai bányász 24 esztendős felesége. Férje, első feleségének halála után nősült újra, de akkor még senki sem gondolta volna, hogy ez a csinos asszony mily kegyetlenségekre képes. Az ügyészség személyes szabadság megsértésének vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt emelt ellene vádat. A vádhatóság szerint a lobbanékonyságáról ismeretes asszony egyik mostohaleányát, a hat éves Máriát a legkegyetlenebb módon kínozta. A gyermeket tavaly tavasszal egy kötéllel derekát átkötve akasztotta fel, s csak akkor vágta le, mikor már eszméletét vesztette. A kötél leoldása után a kislányt a földre lökte, amitől Mária olyan lábszártörést szenvedett, hogy hat hétig szorult orvosi kezelésre. A mostoha ugyancsak tavaly októberben a kislányt egy ízben botütésekkel bántalmazta, egyszer pedig konyhakéssel szúrta combon. Az ügyészség előtt az asszony beismerte, hogy nevelt lányát októberben bántalmazta és hogy egy késsel megszúrta, azt azonban tagadta, hogy a derekánál fogva felfüggesztette és hogy a lábát eltörte volna.

hnet.com image

A tegnapi tárgyalás során a tanúk mindegyike Fodorné ellen vallott. Elmondásuk szerint a hirtelen természetű mostoha állandóan sulykolóval ütötte a gyermekeket, akiknek nem adott enni, de arra kényszerítette őket, hogy a bányából hazatérő apjuknak azt mondják, hogy jól vannak lakva. Az egyik tanú szerint lúggal itatta a kislányokat, hogy könnyebben szabaduljon tőlük. Ezen állításokat a bíróság végül nem állapította meg tényállásként.

A vallomásokkal szemben Fodorné tagadta a szörnyű vádakat és csupán annyit ismert be, hogy a szerinte vásott rossz gyermekeket igen keményen fogta. A törvényszék Dolinay-tanácsa az asszonyt két rendbeli súlyos testi sértés vétségében bűnösnek találva jogerősen egyhónapi fogházra ítélte.

Fodorné az ítélet kihirdetése után a válóperes bíróságra távozott, ahol férje indítványára megkezdődött bontópere.