1937

A Miskolci Hét némi botránnyal!

Miskolc, február 30.

Peczérvölgyi Samu cikke

Korunk Magyarországának nagy ünnepe, a vidék reprezentatív programja, a városok hete múlt évben Miskolcon és Szegeden volt. Kicsit rossz szájízzel tekintünk vissza erre az augusztus 2 és augusztus 9 között megrendezett impozáns kezdeményezése. Ha visszaemlékszünk, városunk már egyszer 1934-ben részese volt e pompás ünnepnek. Most még nagyobb felhajtást, még grandiózusabb programot állított össze a Sassy Csaba vezette szervezőbizottság. Több tízezer embert vártak a hétre szerte az országból, és ebbe nem is csalódhattunk. Az új városvezetés Halmay Béla polgármesterrel az élen szintén felkarolta az ügyet. A programok tényleg gazdagok voltak: Az augusztus 2-án kezdődő Miskolci Héten az ország szellemi előkelősége adott itt találkozót. Ami már magában véve is impozáns, az ünnepi megnyitás után 18 különböző kongresszus és vándorgyűlés tagjai ültek össze komoly tanácskozásokra, hogy később részt vegyenek a látványos szórakozásokban, amit a rendezvény nyújtott vendégeinek. A héten zajlott le a Városok Országos Szövetségének kongresszusa, megjelentek Magyarország városainak polgármesterei, főispánok, felsőházi tagok, országgyűlési képviselők, a Közmunkatanács képviselete. Bírói hét is volt Miskolcon. Eljöttek a Mérnökök, a papír kereskedők és gyárosok, vaskereskedők és iparosok, ügyvédek, a rádió- és villanykereskedők országos szervezetei, kőművesek, fodrászok, kéményseprők, szóval az ország munkás társadalmának legérdekesebb kiküldöttjei. Az író kongresszuson megvitatásra kerültek az írói és művészi problémák, ezenkívül 12 kiállítás mutatta be Miskolc ipari és kereskedelmi fejlettségét.

hnet.com image
Lillafüred is kiemelt atrakciót kínált a Miskolci Hét résztvevőinek

E kiállítások egyikén kerültek bemutatásra a görögkeleti egyház világszerte híres egyházi kincsei, többek közt II. Katalin cárnő adományai és a templom ikonosztazionja, amelynél szebb nincs Közép-Európában. Volt ipari vásár, mezőgazdasági, erdészeti és légvédelmi kiállítás. Külön érdekességet adott a Miskolci ünnepi hétnek a volt hadifoglyok felvonulása, kiállítása és színházi előadása. Ennek az egykor százezrekre rúgó hatalmas tömegnek kultúrtörténeti szempontból rendkívül tanulságos élete először kapott ilyen monumentális bemutatkozási lehetőséget. Volt orosz hadifoglyok ezrei keresték fel Miskolcot, ahol a város tanúja volt a bajtársak megható találkozásának. Természetes, hogy a Miskolci Hét szórakozásaiban szerep jutott az Avasnak és a két szomszéd gyönyörű fürdőhelynek, Tapolcának és Lillafürednek is.

laurel garvin look magic
Volt idő tartalmas kikapcsolódásra is

Az 1936. augusztus 2-től 9-ig megtartott második városi hét azonban sajnos nemcsak a programjairól lett híres, hanem a rendezvény után megmaradt töméntelen kifizetetlen számláról is. A város több mint 20 országos napilapnak tartozott a hirdetési díjjakkal, valamint a hét látványosságaiért felelős „alvállalkozóknak” pl. Wertheimer Dezső villany-felszerelési vállalkozónak, aki az első Miskolci Hét ideje alatt felavatott Avasi őrtorony kivilágítását bízták, és másoknak sem fizette ki a nekik járó összegeket. Sassy Csaba, jó félévvel később is kéri az ünnepségen dolgozók tiszteletdíjának megállapítását és kifizetését. A Népszava a főispán közbenjárását kéri ügyük elintézésében, aki a várost fel is szólítja a fizetésre. A vármegye is perelni akarta a várost!” A Miskolci Hét reklámozására a Budapesti Tavaszi Vásáron három matyóruhás leányka röplapokat osztogatott, amit a város a Tavaszi Vásár rendezőségénél rendelt meg, de azt sem térítették meg. A bajt még tovább tetőzte, hogy a rendezvény 30.000 pengős ráfizetéssel zárult. Nem meglepő tehát a város Főügyészének a polgármesterhez 1937. február 24-én írt levele: „Tisztelettel értesítem, hogy az 1937. február 22-én megtartott, a város évi költségvetésének miniszterközi tárgyalásakor a m. kir. Belügyminiszter megtiltotta, hogy a jövőben Miskolci Hetet rendezzenek az ő jóváhagyása nélkül.”

Hogy is mondják? Nemcsak rövid volt a takaró, de keresztbe is volt az ágyon!

ca283c3f170c2abfb964ea4028b5c885
Sajnos úgy néz ki, hogy a mulatság kicsit sokba került!