1936

A Krasznojarszki Hadifogolyszínház Miskolcon

Miskolc, augusztus 7.

Peczérvölgyi Samu cikke

A történet régen kezdődött, a nagy háború idején. A monarchia serege, mint minden hadat viselő fél rettentő emberáldozatot hozott az 1914-1918-ig tartó nagy öldöklésben. A halottakon túl elképesztő mennyiségű ember került hadifogságba, ahol akár 6-7 évet is kénytelen volt eltölteni a legnyomorúságosabb körülmények között. Ez leginkább az orosz fogságra volt igaz. Az orosz fogolytáborok közül a krasznojarszki fogolytábor volt az egyik legnagyobb.

Hogy a nyomorúságos körülményeket el lehessen viselni a foglyok önképzéssel, sporttal, művészettel is foglalkozhattak, legalább is 1917-1918-ig, a kommunisták hatalomra kerüléséig. Krasznojarszkban több ezer magyar fogoly volt. Az évek alatt sportegyletet, zenekart, sőt színházat is alapítottak.

03
A Krasznojarszki Hadifogoly Színház társulata, (Krasznojarszk)

Most ezek az egykori hadifogolyszínészek újra összeállnak egy előadás kedvéért, amit itt Miskolcon a 2. Miskolci Hét keretében mutatnak be. A krasznojarszki hadifoglyok nem véletlenül voltak városunkban. A 2. Miskolci Hét programjaként az egykori hadifoglyok találkozójára is sor került, a hadifoglyok életét bemutató kiállítás is nyílt. Ezeknek az eseményeknek a fő szervezője és lelkes támogatója maga a polgármester, Halmay Béla volt, hisz egykor ő is, hadifogolyként Krasznojarszkban raboskodott. A kiállításon az ő fából farigcsált pohárszerűsége és kanala is látható, amit a táborban használt. A Krasznojarszki Hadifogolyszínház akkor egész komoly vállalkozás volt. Sokan keresték kenyerünket színészettel a fogság alatt. A színház nagy volt, négyszáz ülőhely volt benne s ami a legfontosabb, minden este telt házak előtt játszottak. Később már olyan jól ment, hogy az egyik fogoly ügyes terve és megoldása révén még gőzfűtést is vezettek a színházba. Egy nagy barakkot kaptak a színház céljaira. Először megépítették a színpadot. Híres tervező művészek is voltak a foglyok között, akik építészek segítségével pár nap alatt elkészítették. Sok jó színész került hadifogságba. A Krasznojarszki Hadifogolyszínház társulatának tagja volt Földényi László, a Magyar Színház kiváló művésze. Zátony Kálmán, Mészáros Béla, akik most Szegeden játszanak, Gábor Ernő, Mészáros Sándor, a Nemzeti Színház volt titkára a hadifogolyszínház rendezője volt. A színház írója, dramaturgja Lengyel Ernő híres drámaírónk. Persze, a legtöbb szereplő amatőr volt. Mindent maguk csináltak, éjszakákon át varrták ruháikat, készítették a kellékeket, díszletet.

02
A Tatárjárás című darab 3. felvonás (Krasznojarszk)

Nagy sikereik voltak. Az előadásokra egész kocsisorok érkeztek, orosz tisztek és feleségeik. Rajtuk kívül más nő nem is jöhetett a táborba, úgyhogy a női szerepeket is hadifogoly férfiak játszották. A színészek jó fizetést kaptak, hisz a színház jól ment, már reggel sorban álltak a jegyekért. Egy-egy premier egész kis ünnepe volt a tábornak. A színháznak zenekara is volt. Vezetőjük Melles Béla, akinek vonósnégyese jelenleg a világ egyik legismertebb együttese. A zene és a színház nagy felszabadító érzést adott a foglyoknak, akik a hadifogság kilátástalan, szürke napjaiban örömet szereztek maguknak és társaiknak.

01
A Tatárjárás című darab 3. felvonás (Krasznojarszk)

Most, sok-sok év után Miskolcon szerepel az egykori Krasznojarszki Hadifogolyszínház. Holnap egyszeri alkalommal, 19 órától a Miskolci Nemzeti Színházban lépnek fel, egykori nagy sikerüket a Tatárjárás című darabot mutatják be. Menjünk el minél többen, bár úgy érezzük, erre úgy sem kell buzdítani senkit.