1935

106 évesen hagyta el a földi világot Borsod megye legöregebb embere

Miskolc, február 7.

Dudujka Pál cikke

Tegnap meghalt Borsod vármegye legöregebb lakosa. A 106 éves Dankó István sohasem volt beteg.

Sokan vágynak hosszú életre és amióta világ a világ, kutatják tudósaink a halhatatlanság szérumát egy földi örök élet megvalósulása céljából. Egyesek azt mondják, figyeljünk jobban oda az egészségünkre, a táplálkozásunkra, káros szokásainkra, míg mások arra hívják fel a figyelmet, hogy egy-egy öregasszonyt még agyonütni sem lehet, ők – mint valami boszorkák – mindent túlélnek. Részint ez utóbbiak közé tartozott a keleméri Dankó István, aki most távozott e földi világból, százhat esztendősen.

Az öreg Dankó dolgos ember volt, ki közel egy évszázadon át dolgozott különböző uradalmakban, így többek között Kurityánban, Királykúton Sajóivánkán, Alsószuhán, Szuhogyon, s végül Keleméren. Részt vett a szabadságharcban, ahonnan mint káplár tért vissza. A falubeliek azt mondják, sosem volt beteg. Néhány hónapja kezdett csupán látása homályosulni, majd lassan elhagyta ereje is, s végül aggkori végkimerülésben hunyt el. Persze életében voltak bőséggel nehézségek is, hisz az, ki sokáig él, annak sokakat kell eltemetnie. A számos utóddal rendelkező öreg Dankó már harminc éve is, hogy eltemette Mária lányát, s távozott azóta felesége, Mikó Zsuzsanna is.

webp.net gifmaker

Egyesek azt mondják, hogy ő volt az a furfangos keleméri juhász, aki hét éve megpróbálta megkurtítani az uraság fajjuhait. Történt ugyanis, hogy a határban, egy kellemes borozgatás alkalmával rávette Seszták János juhásztársát, hogy a kiselejtezett juhokból álló nyájából négyet cseréljenek ki az uraság három faj juhára. A csere meg is történt, az egyezség fültanúja, egy juhászbojtár azonban beárulta később őket. A furfangos juhászokat a törvényszék egy-egy hónap fogházzal „jutalmazta”.

Nem ártott meg azonban ez sem Dankónak, igen szép kort megélt. 1829-ban született, s azóta mily változáson ment keresztül e világ! Nagyhatalmak jöttek-mentek, megjelentek a vonatok, a villamosok, a repülőgépek, az automobilok, a telefon, a rádió és még ki tudja, mi várt volna Dankóra, ha tovább él. Szerencsés volt tehát Dankó, nagy idők tanúja lehetett. 106 évével pedig még inkább a szerencsések táborába sorolhatjuk, mert míg manapság a férfiak – a tudós emberek szerint – átlagosan 48 esztendőt élnek, addig ő a dupláját tudhatta magáénak. Nyugodj békében Dankó bácsi!